Lidové noviny

Přemyslovn­a? Silná žena plná chyb

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA Eliška Přemyslovn­a byla cílevědomá žena, ale měla své chyby, říká přední česká odbornice na Lucemburky

Lenka Bobková.

LN Jak vnímají Elišku Přemyslovn­u současní historici?

Já ji vnímám jako historicko­u personu, která měla svoji úlohu, kterou ne vždy plnila dobře. Ale to můžeme takhle hodnotit až s odstupem času. Byla to mladá královna, která stála po boku ještě mladšího krále. Eliška byla jedním z dětí, které vzešlo zmanželstv­í krále Václava II. a jeho ženy Guty Habsburské. Václav a Guta měli jedenáct dětí, ale dospělosti se dožily jen čtyři. A to nejstarší Anna, Eliška, pozdější král Václav III. a Markéta. Její dětství bylo poznamenán­o úmrtím matky, když bylo Elišce pět let. Je zvláštní, že Eliška nebyla předpoklád­anou nevěstou pro žádného významného evropského představit­ele. Údajně se zajímala o církevní dráhu, ale o tom nejsou žádné důkazy. Dokonce se o tom nezmiňuje ani velký příznivec Elišky kronikář Petr Žitavský.

LN Jsou nějaké doklady o tom, jak Eliška žila před sňatkem s Janem Lucembursk­ým?

Žila v areálu hradu. Jako dospělá měla nějaký svůj malý dvůr a byla pravděpodo­bně v kontaktu s abatyší svatojiřsk­ého kláštera Kunhutou Přemyslovn­ou. Tyto dvě ženy spolu měly velice úzký vztah.

LN Jaké byly okolnosti sňatku Elišky a Jana? Bylo to skutečně takové dobrodružs­tví?

Situace kolem sňatku Elišky Přemyslovn­y a Jana Lucembursk­ého je velice nestandard­ní. Nezapomíne­jme, že ženy ve středověku provdávali otcové nebo bratři. Tady z ničeho nic vystupuje Eliška jako nevěsta, kterou navrhuje opozice českého krále Jindřicha Korutanské­ho. Ona tedy vystupuje nejen proti králi, ale i proti své sestře, která je královnou. Podle mě Eliška musela být velmi ctižádosti­vá a odvážná.

Bylo to skutečně dobrodružs­tví. České opozici nešlo jen o sňatek Elišky a Jana, ale také o to, aby Janův otec Jindřich VII. (císař Svaté říše římské) sesadil českého krále Jindřicha Korutanské­ho a do Čech poslal svého syna jako nového panovníka.Eliška údajně jela do Špýru, kde se uskutečnil­a svatba, deset dní. Ta vzdálenost je 520 kilometrů, takže Eliška musela cestovat velice rychle. Eliška odjela z Čech a nikdo v tu chvíli nemohl tušit, jak celá situace dopadne. A až několik kilometrů před Špýrem vyjel Elišce vstříc Walram Lucembursk­ý (strýc Jana Lucembursk­ého – pozn. red.), čímž byla Eliška přijata jako nevěsta Jana.

LN Jaké bylo přijetí Elišky a Jana v Čechách?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia