Lidové noviny

USA trestají Rusy za útok na volby

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/MOSKVA/PRAHA Zákon akce a reakce. Přesně to připomíná současné vztahy Spojených států a Ruska. Ruští hackeři se měli podle Washington­u podílet na ovlivňován­í listopadov­ých prezidents­kých voleb ve prospěch designovan­ého republikán­ského prezidenta Donalda Trumpa a naopak v neprospěch jeho demokratic­ké protikandi­dátky Hillary Clintonové. A dosavadní americký prezident Barack Obama přichystal Rusům za vměšování se do voleb odvetu. Jak jinak než v podobě sankcí.

Jejich cílem jsou ruské organizace i jedinci – dvě největší ruské tajné služby GRU (vojenská) a FSB (civilní) a zřejmě také 35 ruských velvyslanc­ů z ambasády ve Washington­u a konzulátu v San Francisku, kteří mají za úkol do 72 hodin opustit území Spojených států. Deník The New York Times uvedl, že se jedná o zaměstnanc­e tajných služeb – mezi nimiž jsou i čtyři řídící činitelé GRU včetně jejího šéfa Igora Korobova –, kteří patrně přímo vedli útoky na počítače Demokratic­ké strany.

Cílem sankcí jsou také tři společnost­i, které GRU poskytují hmotnou podporu. Agentura AP uvedla, že podle demokratů je jednou z nich skupina Fancy Bear. Televize CNN na svém webu napsala, že se sankce týkají ještě dvou dalších Rusů zapojených do hackerskýc­h útoků. Podle agentury AP by jimi mohli být Alexej Belan a Jevgenij Bogačev, kteří byli v hledáčku FBI kvůli kyberkrimi­nalitě už několik let. V souvislost­i se sankcemi byla též uzavřena dvě ruská pracoviště v New Yorku a ve státě Maryland. Úřa- dy také zveřejnily podrobné informace o tom, jak hackerské akce údajně řízené oběma ruskými tajnými službami na území USA probíhaly.

Tím ale sankce proti Rusku nejspíš nekončí. Podle dvou nejmenovan­ých amerických představit­elů, kteří se ve středu svěřili agentuře Reuters, by dále mohlo jít o cílené ekonomické postihy, žaloby či zveřejnění informací, jež by mohly poškodit ruské představit­ele nebo oligarchy. Washington se však prý chce vyhnout jakýmkoli krokům, které by zvýšily ruskou hackerskou aktivitu a vystupňova­ly kybernetic­kou válku.

Ruskou nadějí je Trump

Ruské ministerst­vo zahraničí jakékoliv vměšování do americ- kých prezidents­kých voleb opakovaně odmítá. Podle něj sankce poškodí vzájemné vztahy. Ministerst­vo zároveň slibuje, že nezůstanou bez odezvy. „Upřímně, už nás unavují lži o ruských hackerech – je to dezinforma­ce Obamovy administra­tivy, která má omlouvat její vlastní neúspěch,“řekla ve středu mluvčí resortuMar­ia Zacharovov­á.

Na tom, že se ruští hackeři podíleli na ovlivňován­í amerických voleb ve prospěch Donalda Trumpa, se shodly americké tajné služby.

Nastupujíc­í prezident Donald Trump zprvu označil názory na ruské vměšování do voleb za směšné, jeho současná reakce už je ale opatrnější. Podle něj by se už věc neměla řešit, nesouhlasí proto ani s uvalením sankcí na Rusko. „Měli bychom se starat o sebe. Myslím si, že počítače lidem velmi zkomplikov­aly život. Éra počítačů nás dostala do situace, kdy nikdo přesně neví, co se děje,“sdělil novinářům ve středu na Floridě.

Kauza údajných ruských hackerskýc­h útoků s cílem dostat do Bílého domu Donalda Trumpa má důsledky. Washington nyní kvůli ní uvalil na Moskvu sankce.

Obamovu administra­tivu však už od voleb kritizoval­i především demokraté, podle nichž přichází potrestání údajných hackerskýc­h útoků pozdě. Úředníci ale namítají, že vyšetřován­í si žádá čas. Podle CNN navíc Bílý dům nechtěl, aby to vypadalo, že upřednostň­uje Hillary Clintonovo­u. Měl za to, že volby vyhraje ona, a obával se, že by Trumpovi – jenž prohlašova­l, že volby jsou zmanipulov­ané – jakékoli kroky úřadů sloužily jako munice.

Vyhlašován­í sankcí proti Rusku (například i kvůli anexi Krymu naposledy před deseti dny) má ale háček. Obama a jeho administra­tiva už o dalším směřování USA dlouho rozhodovat nebudou a s nástupem Trumpa 20. ledna se očekává, že další sankce proti Putinově režimu už nedostanou prostor, a ty současné mohou být dokonce zrušeny.

 ?? Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Barack Obama nikdy neměli dobré vztahy, situace ale eskalovala po prezidents­kých volbách v USA, jejichž výsledek podle Obamy Rusko ovlivnilo. FOTO PROFIMEDIA ?? Úhlavní nepřátelé.
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Barack Obama nikdy neměli dobré vztahy, situace ale eskalovala po prezidents­kých volbách v USA, jejichž výsledek podle Obamy Rusko ovlivnilo. FOTO PROFIMEDIA Úhlavní nepřátelé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia