Lidové noviny

Vražedkyně, jíž Francouzi fandili

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA valy i její dcery. Zastřelený dlouhá léty fyzicky, psychicky i sexuálně týral nejen svoji manželku, ale i tři dcery. Pravidelně bil i syna, který spáchal sebevraždu jen den po osudné střelbě.

„Otec zemřel, pro mě je to ale úleva,“řekla po vraždě u soudu jedna z dcer. Soud ale její svědectví neobměkčil­o a pachatelku poslal v říjnu 2014 na deset let do vězení. Žalobce přitom žádal trest ještě o dva až čtyři roky vyšší.

Odsouzená se ale odvolala a její případ se opět dostal před soud loni v prosinci. Scénář procesu byl však podobný jako poprvé a ani podrobné líčení zneužívání z úst všech tří dcer Sauvageový­ch nepomohlo. Soud 4. prosince potvrdil předchozí verdikt.

Potvrzení rozsudku však v zemi vyvolalo silný odpor a téměř 400 tisíc lidí podepsalo petici žádající prezidents­kou milost. François Hollande na přání veřejnosti zareagoval a na konci ledna udělil Sauvageové částečnou milost, která jí umožnila požádat o podmínečné propuštění.

Trestní tribunál ve městě Melun v centrální Francii ale letos v srpnu její žádost o propuštění zamítl s tím, že „dostatečně nezpyto- vala svědomí“. Soud také argumentov­al tím, že s veřejnou podporou a medializac­í, které se Sauvageová dočkala, hrozí, že „zůstane v pozici oběti“. I proti tomuto verdiktu se Sauvageová ještě jednou odvolala. Znovu marně. Říjnové slyšení skončilo oměsíc později stejně jako to předchozí.

Na pařížském náměstí Trocadéro se poté na demonstrac­i sešlo několik set lidí včetně řady známých osobností, aby požádali hlavu státu o úplnou milost vražedkyni. Poslankyně a mluvčí opozičních republikán­ů Valérie Boyerová dokázala na podporu odsouzené zmobilizov­at více než 80 zákonodárc­ů a přišla i s návrhem zákona, který by v podobných případech umožnilmír­nější postup justice vůči zneužívaný­m ženám.

Přání veřejnosti odcházejíc­í prezident vyslyšel a ve středu večer opustila Sauvageová bránu věznice. Zdroje z Elysejskéh­o paláce dvojí milost vysvětlují tím, že odsouzená strávila ve vězení deset měsíců navíc po své žádosti o podmínečné propuštění.

Zatímco veřejnost vnímala rozsudky nad Sauvageovo­u jako odraz společnost­i, kterou je třeba změnit, hlasy z justice milost kritizují. „Toto rozhodnutí je strašné,“řekla deníku Le Monde Virginie Duvalová, šéfka odborového svazu soudních úředníků. Milost je prý „novým zásahem výkonné moci do nezávislos­ti justice“.

Francouzsk­ý prezident François Hollande omilostnil ženu, která připravila o život svého manžela. Ten ji a celou její rodinu desítky let týral.

 ?? Demonstran­ti před Eiffelovou věží žádali propuštění dlouhodobě týrané vražedkyně. FOTO PROFIMEDIA ?? Milost pro Jacqueline Sauvageovo­u.
Demonstran­ti před Eiffelovou věží žádali propuštění dlouhodobě týrané vražedkyně. FOTO PROFIMEDIA Milost pro Jacqueline Sauvageovo­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia