Lidové noviny

Éra ojetin v Rusku končí. Kvůli navigaci i testům

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Rusko se od 1. ledna 2017 prakticky uzavře dovozcům evropských ojetin, které proudily na východ především z Německa, ale i z České republiky. Rusové, kteří chtěli jezdit v autech jako Lamborghin­i, Ferrari, Aston Martin či Maserati, ale neměli na nová, se budou muset od neděle spokojit s vozy vyrobenými v Rusku.

Z vysvětlení ruské celní správy vyplývá, že dovoz starších aut vlastně nikdo přímo nezakázal. Ruské silnice ale už nesmějí brázdit vozy, které nebudou vybaveny ruským navigačním systémem GLONASS, který mj. umožňuje automatick­y povolat operativní záchranné a bezpečnost­ní služby na místo případné dopravní nehody. Bez tohoto systému tedy auta nedostanou technický průkaz.

Proč jde především o ojetiny? Protože velcí dovozci nových vozů dokážou rozpustit zvýšené náklady na instalaci systému a s tím spojené další úkony v celkových ziscích. Ovšem když někdo doveze dvě ojetiny měsíčně, spláče nad výdělkem nebo bude muset auto prodat za cenu vyšší, než by stálo úplně nové. Federální celní správa upozorňuje malé dovozce, že bude velmi přísně kontrolova­t veškerý import aut hned od 1. ledna. „Pokud se budou všichni řídit literou zákona, je třeba předpoklád­at, že import ojetin do Ruska skončí,“soudí šéfredakto­r specializo­vaného časopisu Za ruljom Maxim Kadakov. „Autopark nám trošku zchudne,“dodává.

Nainstalov­at GLONASS by sice nebyl tak velký problém, ale nový předpis přikazuje provést speciální přední i boční crash testy u daného typu vozu a také speciální zkoušku převrácení auta. Zatímco krabička GLONASS přijde na téměř 20 tisíc rublů, všechny tyto nově předepsané zkoušky stojí nejméně 210 tisíc rublů plus několik aut navíc, neboť se při testování poškodí.

Nejvíce smutní obyvatelé Sibiře, kteří prakticky nejezdí v ničem jiném než v autech dovezených z Japonska. Toto opatření však možná povzbudí domácí i zahraniční výrobce, kteří mají v Ruské federaci své filiálky.

Od konce 90. let dovoz starších vozů z Evropy postupně klesá a stále častěji si i Rusové sice kupují cizí značku, ale vyrobenou v Rusku. Celkem se ročně v Ruské federaci prodá téměř pět milionů aut, a jen menší část z toho je dovezena malými soukromými importéry z evropských zemí.

Experti ale předpovída­jí po 1. lednu problémy i domácím automobilk­ám. Kvůli novým zákonům a pádu rublu přijde zdražení až o osm procent, což není dobrá zpráva ani pro příznivce žigulíků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia