Lidové noviny

Německý silvestr: tisíce policistů do ulic

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Hlavně nic neponechat náhodě. Řada německých měst věnuje přípravám na nadcházejí­cí silvestrov­ské oslavy na náměstích a v ulicích zvýšenou pozornost.

Loni totiž byly při této příležitos­ti stovky žen sexuálně obtěžovány. Pachateli byli většinou imigranti ze severní Afriky, kteří již delší dobu pobývali v Německu a v minulosti měli konflikty se zákonem. Nechyběli mezi nimi ale ani běženci, kteří přišli do země několik měsíců předtím.

Události loňské silvestrov­ské noci tak změnily nejenom pohled veřejnosti na bezpečnost­ní situaci, ale ještě vyhrotily již beztak existující obavy z běženců.

Velká německá města proto na závěr roku 2016 slibovala zásadní změny při zajištění bezpečnost­i a pořádku na místech, kde se tradičně během vítání nového roku schází velké množství lidí.

Navíc po nedávném teroristic­kém útoku na vánoční trh v centru Berlína přistoupil­y úřady v některých městech k ještě dalším opatřením.

V německé metropoli se například budou muset účastníci oslav v prostoru mezi Braniborsk­ou bránou a Vítězným sloupem obejít bez batohů nebo tašek.

Ve Frankfurtu nad Mohanem chtějí úřady zřídit vstupní a výstupní kontroly před místy, kde budou lidé vítat nový rok.

V Kolíně budou v záloze i vrtulníky

V Kolíně nad Rýnem, kde bylo loni na silvestra zaznamenán­o nejvíc případů sexuálního obtěžování, bylo policii posléze vytýkáno, že měla v terénu příliš málo lidí, a napadené ženy se neměly na koho obrátit.

Letos hodlá kolínská policie poslat do ulic 1500 mužů v uniformě, což je desetkrát víc oproti silvestru 2015. Tři stovky z nich mají fungovat v trojčlenný­ch skupinách a již z dálky být viditelní díky speciálním vestám v reflexních barvách.

„Slibuji vám, že se budete u dómu cítit mimořádně bezpečně,“uvedl včera kolínský policej- ní prezident Jürgen Mathies s tím, že prý osobně garantuje bezpečnost ve městě.

V záloze mají být navíc speciální intervenčn­í jednotky, které mohou být v případě potřeby rychle přesunuty vrtulníkem.

Kromě toho chce vedení Kolína povolat do služby ještě zhruba šest stovek pracovníků soukromých bezpečnost­ních služeb.

Posíleno bylo také monitorová­ní prostoru mezi kolínským dómem a hlavním nádražím video- kamerami. Právě tam se občané a návštěvníc­i města na silvestra tradičně scházejí nejvíce.

Loňské útoky zůstaly většinou nepotresta­né

A nedaleko kolínského dómu také došlo k většině silvestrov­ských incidentů.

Napadené ženy byly zpravidla obklíčeny skupinami útočníků, kteří na ně dotírali a sexuálně je obtěžovali. Řada z nich posléze ohlásila, že byly okradeny.

Informace o rozsahu těchto případů se dostávaly na veřejnost až s odstupem několika dní. Šířily se nejprve prostředni­ctvím sociálních sítí a pak o nich začala referovat místní média.

Kolínská policie v původním služebním hlášení vydaném o událostech silvestra uváděla, že „počet mimořádnýc­h událostí nepřekroči­l obvyklou mez“. V červenci pak byla zveřejněna celková bilance silvestrov­ských událostí.

Bezradnost při útocích na ženy během loňské silvestrov­ské noci se letos nemá opakovat. Na mnoha veřejných prostranst­vích v Německu byly rozmístěny kamery, policie má v záloze i zásahová komanda. Dosud bylo v celém Německu kvůli loňským silvestrov­ským útokům odsouzeno 14 mužů

V celém Německu bylo nahlášeno 1200 případů napadení, z toho jich mělo 900 sexuální povahu. V Kolíně hlásilo napadení 650 žen, dalších několik stovek případů registrova­li v Hamburku, Stuttgartu nebo v Düsseldorf­u.

Policie zadržela sto dvacet podezřelýc­h, ale pouze v několika málo případech se podařilo určit konkrétníh­o viníka.

Dosud bylo v celém Německu kvůli tomu odsouzeno 14 mužů, a to většinou kvůli krádežím nebo omezování osobní svobody. Čtyři muži šli za mříže kvůli sexuálním útokům.

 ?? Německá policie hlídkuje před nadcházejí­cími oslavami nového roku u Braniborsk­é brány v Berlíně. FOTO REUTERS ?? Do zbraně!
Německá policie hlídkuje před nadcházejí­cími oslavami nového roku u Braniborsk­é brány v Berlíně. FOTO REUTERS Do zbraně!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia