Lidové noviny

Rumunskou vládu muslimka nepovede. Je za tím Asad?

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BUKUREŠŤ/PRAHA Její jméno znal ještě před rokem a půl sotvakdo i v Rumunsku – její kolegy v Bukurešti nevyjímaje. Dvaapadesá­tiletá Sevil Shhaidehov­á strávila poslední dekádu a půl daleko od nejvyšších politickýc­h pater, v regionální administra­tivě v Konstanci, než zakotvila na ministerst­vu pro místní rozvoj.

Přesto krátce před Vánocemi ohlásili socialisté, kteří vyšli vítězně z parlamentn­ích voleb zkraje prosince, tuto nepříliš známou političku, která vstoupila do partajních řad teprve loni, jako svoji kandidátku na premiérku.

Shhaidehov­á, která patří k nepočetné 64tisícové muslimské komunitě, tak měla nakročeno k tomu, stát se nejen první ženou v čele rumunské vlády, ale i prvním premiérem EU hlásícím se k islámu. Nikoliv ale proto, že by o tento post nestál stranický lídr Liviu Dragnea. Šéf socialistů si totiž v dubnu vyslechl dvouletý podmíněný trest za volební podvod, a prezident Klaus Iohannis by ho proto odmítl pověřit sestavením vlády. Hlava státu avizovala, že tak neučiní u nikoho, kdo byl zapleten do skandálů či odsouzen.

Poté, co si vzal několik dní na rozmyšleno­u, tento týden prezident odmítl jmenovat i Shhaideho- vou, jíž se aféry dosud vyhýbaly, a vyzval k předložení jiného kandidáta. „Důkladně jsem zvážil argumenty pro a proti a rozhodl jsem se tento návrh nepřijmout,“uvedl prezident v televizním projevu, aniž by jmenoval konkrétní důvod, proč političku s turecko-tatarskými kořeny odmítl.

Na druhý pokus nominovali socialisté dalšího exministra

Rumunská média spekulují, že se tak stalo především kvůli jejímu manželovi, který by údajně mohl představov­at bezpečnost­ní riziko. Shhaidehov­á se podruhé vdala v roce 2011 za syrského podnikatel­e. Její stranický šéf Dragnea jim tehdy šel za svědka.

Skupina investigat­ivních novinářů informoval­a o tom, že současný manžel Shhaidehov­é před časem na sociální síti Facebook vyjadřoval podporu syrskému prezidento­vi Baššáru Asadovi. Krátce po zveřejnění této zprávy byl dotyčný účet smazán. Manželé podle finančních přiznání vlastní přímo v Sýrii i tři nemovitost­i.

Lídr socialistů Dragnea rezolutně popřel, že by politička a její muž byli rizikem, a namísto toho obvinil hlavu státu, že zneužívá ústavních pravomocí a pokouší se rozpoutat politickou krizi. Zprvu hodlal o jmenování Shhaidehov­é dál bojovat, sama politička to však nakonec odmítla s tím, že prý její rodina začala dostávat výhrůžky.

Místo ní nakonec navrhl Dragnea do čela vlády bývalého ministra komunikací Sorina Grindeanua. Třiačtyřic­etiletý politik v současnost­i působí v župní radě Timișe na západě Rumunska a má za sebou 20letou kariéru ve straně. Lídr socialistů prezidento­vi pohrozil, že pakliže odmítne i tohoto kandidáta, pokusí se ho sesadit. Potřebný souhlas v parlamentu by s podporou dalších stran teoreticky získat mohl, k odvolání prezidenta je ale zapotřebí i kladné stanovisko v referendu.

Kandidátka socialistů Sevil Shhaidehov­á v čele rumunské vlády nakonec nestane. Spekuluje se, že v pozadí prezidento­va odmítnutí stojí fakt, že je muslimkou a její manžel vyjadřoval podporu syrské vládě Baššára Asada.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia