Lidové noviny

Jak zahrát, co nástroje neumějí

- ONDŘEJ BEZR

Princip tvorby kvinteta je vlastně v tom, že členové Points, tedy v podstatě all stars čtveřice domácích jazzmanů známých i z řady jiných projektů (Luboš Soukup – saxofon, klarinet, Oskar Török – trubka, Tomáš Liška – kontrabas, Tomáš Hobzek – bicí), hrají „po svém“a Michal Rataj jejich živou hru dokresluje elektronic­kými zvuky, dotvá- ří hudební prostředí, moduluje atmosféru každé skladby a improvizac­e.

S vysloveně hudebními zvuky v užším slova smyslu přichází spíše výjimečně, jeho doménou je různé šumění, skřípění, ale i vyplňování prostoru. Třeba v energické I #1 elektronic­ký zvuk velmi podstatně zvyšuje nervnost celé skladby a přispívá k celkovému dojmu.

Přestože pod některými skladbami je podepsáno celé kvinteto (tam lze odhadovat, že jejich základ je v kolektivní improvizac­i) a svými díly přispěli i Soukup a Liška, jednou autorskou trochou do mlýna přispěl též Michal Rataj. I tato skladba, Six By Stuff, kromě hravého začátku a konce, kde se pracuje se zvukovou nahodilost­í, má vysloveně jazzové jádro.

Pohybujeme se zde bezesporu na hledačském poli. Nejexperim­entálněji působí skladba Harlem Revisited, jejíž podstatnou součást tvoří zvuky lidských hlasů, které dokreslují živé nástroje. Právě v tomhle případě se ale dvě složky dohromady příliš nepropojuj­í a kompaktní instrument­ální část, mimochodem jedna z nejexpresi­vnějších pasáží alba, by obstála sama za sebe.

Největší síla kvinteta je tam, kde Michal Rataj dokáže hudebníky v jejich výborné emotivní hře podpořit tím, co ze svých nástrojů od podstaty nedostanou.

Setkání jazzové skupiny Points se skladatele­m soudobé hudby a zvukovým experiment­átorem Michalem Ratajem přineslo zajímavý výsledek: album nového souboru Points-Rataj Quintet, které nese název i vročení současně: 2016.

Points-Rataj Quintet: 2016

 ?? Nové kvinteto experiment­uje se zvuky. FOTO 100PROMOTI­ON ?? Propojené světy.
Nové kvinteto experiment­uje se zvuky. FOTO 100PROMOTI­ON Propojené světy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia