Lidové noviny

Kde na ty koncerty vzít?

- ONDŘEJ BEZR

Samozřejmě, koncertní agentury ještě zdaleka nevytáhly všechny svoje trumfy na příští rok a letní hudební festivaly jména headlinerů zveřejňují zatím velmi pozvolna. Už teď je ale jisté, že se nudit nebudeme.

Hvězdy pod širým nebem

Z hvězd popu a rocku se do českých sálů, hal a na stadiony chystají k samostatné­mu hraní například zpěvačka Macy Gray (25. března, Brno, Sono Centrum), „hororová“skupina Kiss (20. května, Brno, Výstaviště BVV), nové jarní album přijedou propagovat mimořádně populární Depeche Mode (24. května, Praha, Eden Arena), kontroverz­ní podívanou slibují němečtí Rammstein (28. května, Praha, Eden Aréna). Hodně asi spíše pamětnický­ch fanoušků je už dávno natěšených na velký koncert amerických streetrock­erů Guns N' Roses (4. července, Praha, letiště Letňany). Spíše fanynky dobře poslouchat­elného popu přiláká show pod širým nebem v režii Robbieho Williamse (19. srpna, Praha, letiště Letňany).

Také mnohé festivaly slibují, že bude důvod velmi vážně zvážit jejich návštěvu. Na pražském Metronome zazpívá své hity a určitě i písničky z letošní novinky britský zpěvák Sting (23. až 24. června, Praha, Výstaviště). Hradecký Rock for People (4. až 6. července, Hradec Králové, Festivalpa­rk) láká zatím hlavně na gotické Evanescenc­e a elektro-taneční The Bloody Beetroots. Colours of Ostrava (19. až 22. července, Dolní oblast Vítkovice) hodlají potvrdit pověst zcela multižánro­vé přehlídky, v jejíž nabídce si najde své silné zážitky každý. Letos by k tomu měly napomoci třeba pop-jazzová zpěvačka a klavíristk­a Norah Jones, indierocko­vé kapely Imagine Dragons či alt-J nebo éterická popová zpěvačka Birdy.

Ani v roce 2017 si hudební fanoušci neodpočino­u od velkých koncertů – a je to tak dobře. Pro mnohé opět nastanou zásadní problémy, z čeho všechny ty vstupenky zaplatit a kde vzít tolik času, ale to patří k věci.

Mimo mainstream

Koncertně živo v roce 2017 ovšem bude i v žánrech mimo hlavní hudební řečiště. Fanoušci britského blues si jistě najdou cestu na koncert Johna Mayalla (2. března, Praha, Divadlo Archa), ctitelé alternativ­ní hudby ocení další pražské vystoupení německých Einstürzen­de Neubauten (8. června, Praha, Divadlo Archa), posluchači world music zažijí hody na tradičním festivalu Respect (17. až 18. června, Praha, Výstaviště).

Pro jazzmany má velmi slibnou nabídku brněnský JazzFest, který doveze mj. Chicka Coreu (4. května, Bobycentru­m) nebo Dianu Krall (20. září, DRFG Arena).

 ?? Zatímco většina velkých hvězd se ke svým českým fanouškům vrací, americká diva Norah Jones tu zatím nebyla. FOTO COLOURS OF OSTRAVA ?? Poprvé v Česku.
Zatímco většina velkých hvězd se ke svým českým fanouškům vrací, americká diva Norah Jones tu zatím nebyla. FOTO COLOURS OF OSTRAVA Poprvé v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia