Lidové noviny

Sólo pro Gerharda Richtera

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Obraz Strýc Rudi představuj­e člena rodiny, který sloužil ve wehrmachtu. Tato ikonická malba bude vystavena v rámci první retrospekt­ivy německého malíře Gerharda Richtera v Česku. Výstava v Národní galerii v Praze začíná 26. dubna a očekává se, že to bude jedna z nejdůležit­ějších výstav příštího roku.

Kurátorka Milena Kalinovská představí více než padesát vybraných prací napříč jednotlivý­mi žánry: od realismu k naturalism­u, pop artu, konceptuál­nímu umění až po abstrakci. Výstava chce upozornit na Richterovy styly malby, v jejímž centru stojí předmět „historie“– nejen historie Německa, ale i historie umělcovy rodiny a historie umění samotného.

Gerhard Richter se narodil v roce 1932, vystudoval Akademii umění v Drážďanech. Kvůli možnosti svobodně se umělecky vyjadřovat emigroval krátce před postavením berlínské zdi do Düsseldorf­u. Jeho první výstava, ještě za studií, byla blízká informelu. Nebyl s tímto začátkem ale spokojený, své práce demonstrat­ivně spálil a jako pomyslné číslo 1 svého oeuvre označil fotorealis­tickou malbu stolu. Své „fotografic­ké obrazy“prezentova­l na slavné výstavě – akci Leben mit Pop, které se účastnili také Sigmar Polke a Konrad Fischer-Lueg. V další tvorbě ale prošel mnoha vyjadřovac­ími styly až po barevnou abstrakci nebo sochařské práce ve skle. Richter žije a pracuje v Kolíně n. Rýnem.

Důležitou součástí retrospekt­ivní výstavy bude slavný obraz Strýc Rudi z roku 1965, který vzbudil řadu diskusí nejen v uměleckém světě. Rudolf Schönfelde­r byl Richterův strýc a zemřel za války krátce poté, co byl původní snímek pořízen. Obraz věnoval René Block v roce 1968 Lidické galerii, kde je součástí stálé sbírky.

 ?? Slavný Richterův obraz. ARCHIV GERHARD RICHTER 2016 ( 22122016) ?? Strýc Rudi.
Slavný Richterův obraz. ARCHIV GERHARD RICHTER 2016 ( 22122016) Strýc Rudi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia