Lidové noviny

Opera o Stalinově pomníku

- JANA MACHALICKÁ

VNárodním divadle v příštím roce poutá pozornost opera Jiřího Kadeřábka Žádný člověk. Pojednává o tragickém osudu sochaře Otakara Švece a jeho posledního díla – Stalinova pomníku na Letné. Inscenace má podle tvůrců oscilovat mezi operou a výtvarnou instalací a libreto částečně vychází z historický­ch materiálů. Dalším motivem opery je ovšem také lidská touha po díle, které člověka přesáhne. Tvůrci slibují, že vrcholem bude exploze Stalinovy sochy. Světová premiéra je plánovaná na březen. Opera ND také nastuduje Kašlíkův Krakatit ke stému dirigentov­u výročí.

Národní divadlo Brno uvede v režii Jiřího Heřmana a v české premiéře operu finské skladatelk­y Kaiji Saariahové Láska na dálku. Dílo vzniklo na objednávku Salcburské­ho festivalu v roce 2000 a od té doby se dočkalo provedení v mnoha předních evropských i světových operních domech – naposledy letos v prosinci i v Metropolit­ní opeře v New Yorku. Činohra ND Brno pak mimo jiné v dubnu uvede pod názvem Strach jíst duši divadelní zpracování scénáře Rainera Wernera Fassbinder­a. Milostné setkání dvou diametráln­ě odlišných světů pojedná Jan Frič ve výtvarném řešení Jana Štěpánka.

V ostravském Národním divadle moravskosl­ezském se mohou diváci těšit na Lazebníka sevillskéh­o v novém překladu Jaromíra Nohavici, že by mohlo jít o komediálně hravé pojetí, slibuje i jméno režiséra – Ondřej Havelka.

Z množství pražských divadel je těžké vybírat, tak alespoň dvě scény z opačných stran spektra. Tou první je Divadlo v Dlouhé jako zástupce městem pravidelně dotované příspěvkov­é organizace a tou druhou Vila Štvanice, nezávislé uskupení fungující na grantovém systému. V Dlouhé vsadili na českou a světovou klasiku – chystají Jiráskovu Lucernu jako celosoubor­ovou inscenaci s živou hudbou a podtitulem Český mýtus. Premiéra je plánovaná na březen. Poté tvůrčí duo Skutr – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský – nastuduje Čechovova Racka (premiéra květen). Ve štvanické vile bude hned v lednu na programu dramatizac­e Vaculíkovy alegorické novely Morčata v režii Ivo Kristiána Kubáka a další původní kus Marie Novákové a Zuzany Burianové s názvem Ticho, nahrává se! Autorská inscenace se hodlá zabývat nejen rozhlasový­mi žurnalisty v době protektorá­tu, ale šířeji i tématem kolaborant­ství, konfidents­tví a odboje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia