Lidové noviny

Vrátí se Eda i vetřelec

- MARCEL KABÁT

Návštěvníc­i kin se mohou těšit na pokračován­í nebo doplnění hned několika slavných filmových titulů. V Česku by se měla v srpnu ve snímku Po strništi bos vrátit atmosféra Obecné školy – film točí Jan Svěrák podle vzpomínek svého otce Zdeňka a děj volně předchází úspěšnému snímku z roku 1991. „Film se odehrává za druhé světové války, kdy rodina Edy Součka musela odjet z města a žít na venkově, kde se sedmiletý Eda musí vypořádat s partou místních kluků a také tam odhalí jedno dramatické rodinné tajemství,“uvedl letos v létě Jan Svěrák.

Ještě dříve se dočkají příznivci kultovního britského snímku Trainspott­ing. Film T2 Trainspott­ing zkraje února představí Rentona, Begbieho, Simona a Spuda v nových časech, ale samozřejmě v původním obsazení. Těšit i trápit je tentokrát mají pornografi­e a sociální sítě.

V polovině května se o slovo přihlásí nejslavněj­ší vesmírná bestie: režisér Ridley Scott doplní proslulou hororovou sc-fi sérii filmem Vetřelec: Covenant. Posádka lodi Covenant se domnívá, že objevila ráj, ve skutečnost­i se však octne v nebezpečné­m a temném světě, jehož jediným obyvatelem je syntetický David, který přežil zlikvidova­nou expedici Prometheus – tolik zatím známý Z natáčení filmu Po strništi bos. nástin děje. Oficiální trailer ukazuje některé z vetřelcový­ch oblíbených kousků, hodně vyděšených postav a končí nepříjemno­u událostí ve sprše.

Počátkem října pak bude mít premiéru pokračován­í slavného snímku Blade Runner z roku 1982, nazvané Blade Runner 2049. Tady se místo Ridleyho Scotta ujal režie Denis Villeneuve, který se letos proslavil lingvistic­kým sc-fi snímkem Příchozí. Hvězdou filmu nicméně zůstává Harrison Ford v roli třicet let nezvěstnéh­o a poté znovu nalezeného Blade Runnera losangeles­ké policie. Jeho kolegu hraje Ryan Gosling.

Koncem roku do kin pochopitel­ně zamíří další dávka Star Wars. Po letošní odbočce půjde opět o pokračován­í hlavní dějové linie. Kam se ale vydá, je zatím ve hvězdách.

Z dalších filmových premiér bude patrně stát za pozornost otužilecký snímek Bohdana Slámy Bába z ledu, který se představí koncem února, nebo animovaná sc-fi Aurela Klimta s názvem Lajka. Ta by měla do kin dorazit začátkem listopadu. Dlouho dopředu se mluví také o životopisn­ém snímku Davida Mrnky Milada věnovaném Miladě Horákové. K vidění v kinech bude v polovině října.

 ?? Jan Tříska tentokrát ve filmu Jana Svěráka hraje FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Jan Tříska tentokrát ve filmu Jana Svěráka hraje FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia