Lidové noviny

Mír pro Sýrii

Je to jako v Bosně, ale tentokrát v režii Ruska

-

Každá válka jednou skončí. I ta syrská, kde to po skoro šesti letech už člověk nečekal. Ale signál přišel včera. Na příměří, které podepsala Asadova vláda s ozbrojenou opozicí, je nejzásadně­jší to, že ho dohodly Rusko, Turecko a Írán (ručí za něj Moskva a Ankara). A žemírové rozhovory o Sýrii bude hostit Kazachstán. Ta informace není přelomová. O této podobě konce války v Sýrii se už spekuloval­o. Ale přelomový je fakt, že konflikt, který ohrožuje Západ (už jako zdroj běženců), se řeší bez účasti Západu, USA i mírového nobelisty Baracka Obamy. To značně vypovídá o posunech spjatých s rokem 2016 i o pár konkrétníc­h věcech.

Za prvé. Státy, které zprostředk­ovaly příměří, k tomu byly skutečně odhodlány. Svědčí o tom fakt, že dohodu nenarušilo ani zavraždění ruského velvyslanc­e v Ankaře před týdnem.

Za druhé. Ty státy mají navíc velkou šanci příměří prosadit. Zahrnují patrony hlavních zájmových skupin v Sýrii (Turecko je patronem sunnitů, Írán šíitů, Rusko vlády), které by v jinak uspořádané­m příměří viděly vlastní ohrožení.

Za třetí. Jediní, kteří se mohou cítit zrazeni, jsou syrští Kurdové. Ano, právě ti Kurdové, kteří nesli hlavní tíhu boje proti Islámskému státu (a džihádistů­m vůbec). Turecko si v dohodě prosadí prostor k potlačení kurdských ambicí. Na druhé straně potlačuje ambice Íránu a jeho spojenců z Hizballáhu. Není to dohoda morálně skvostná, ale ve stylu něco za něco.

Za čtvrté. Příměří má fungovat na základě rozdělení Sýrie na zóny vlivu, což připomíná Bosnu před dvaceti lety. I tam se prosadilo příměří na základě federaliza­ce země – zón vlivu bosenského, chorvatské­ho a srbského. Má to daleko k ideálu, ale komu se to nelíbí, ať řekne, jak by prosadil lepší řešení.

Za páté. Novinkou je jen to, že řešení přichází na půdorysu Rusko – Turecko – Írán. Pryč jsou doby, kdy se veškerá příměří (od Svaté země přes Bosnu až po Severní Irsko) dojednával­a na půdě USA či prostředni­ctvím amerických politiků.

Za šesté. Snad je to i tím, že Amerika stále trvá na naprosté nepřijatel­nosti Asada v Sýrii. Asad je nepřijatel­ný i pro Turecko, ale to přistoupil­o na kompromis s Ruskem. I proto se americká představa, že Asad je kořenem všeho zla a utrpení, dostává na okraj dění. Dnes je tomu deset let, co byl v Iráku popraven Asadův kolega Saddám Husajn. Amerika svrhla jeho režim a Saddáma předala irácké spravedlno­sti. Lze s odstupem říci, že Irák si tím zásadně polepšil? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia