Lidové noviny

Policejní skorotendr­y

Když nejde v soutěži nevybrat superkandi­dáta

-

Advent přinesl pozoruhodn­ou změnu v nejvyšším vedení české policie. Na horké křeslo náměstka policejníh­o prezidenta, který má na starosti kriminálku, od ledna usedne Jaroslav Vild. Bývalý ředitel protikorup­ční policie, jenž je od srpna zástupcem šéfa Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), neměl ve výběrovém řízení konkurenci. Do tendru se přihlásil jako jediný.

Zpráva, kterou policejní prezidium uvolnilo den před Štědrým dnem, nezaslouže­ně zapadla. Přitom jde zjevně o dlouhodobý trend policejníc­h personalis­tů při hledání nejlepších mozků pro velení čtyřicetit­isícovému sboru. Jen namátkou – Vildův předchůdce Zdeněk Laube, považovaný za architekta sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské jednotky, byl na pozici náměstka policejníh­o prezidenta vybrán rovněž bez tendru. Obdobně vypadalo hledání šéfa nově budované NCOZ, kterou od léta vede Michal Mazánek coby jediný přihlášený zájemce.

Ani na post šéfa protikorup­ční policie nebyla tlačenice. V roce 2014 se jím stal Jaroslav Vild a podle tehdejších zpráv médií opět neměl konkurenci. Výběrová komise doporučila Vilda, který byl do té doby pověřeným ředitelem protikorup­čního útvaru.

Ostatně už volba samotného policejníh­o prezidenta v roce 2013 nový trend předznamen­ala. V duelu Tomáše Tuhého s bývalým šéfem policejní inspekce Dušanem Brunclíkem na výběrovou komisi nečekalo složité rozhodován­í. Brunclíkov­i, kterého bezpečnost­ní experti spojovali s ODS, byla od počátku přisouzena role outsidera. Tuhý byl naopak favoritem. A veřejné očekávání se naplnilo. Martin Shabu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia