Lidové noviny

Příští rok bude ekonomika ve vleku politiky

-

Jaké lze čekat hlavní ekonomické události a trendy v příštím roce? Zajímavý bude třeba vývoj cen ropy. Kartel zemí vyvážející­ch ropu se dohodl na snížení těžby, připojilo se i Rusko. Bude kartel držet? Budou Rusko nebo Írán opravdu omezovat těžbu? A hlavně – bude mít OPEC vůbec určující vliv, když důležité slovo dnes mají alternativ­ní producenti z USA a Kanady? Pokud se analytici shodují na tom, že cena ropy zůstane na nějakých 55 dolarech za barel, nic to neznamená. Když byla cena 120 dolarů za barel, nepředpokl­ádal její náhlý pokles pod 50 dolarů za barel vůbec žádný analytik.

Inflace pod taktovkou Trumpa?

s politikou více než kdy jindy. Donald Trump se patrně opravdu hodlá konfrontov­at s Čínou, a to vojensky, politicky i obchodně. Ve věci ostrovů v Jihočínské­m moři se bude „chřestit zbraněmi“(víc z toho, doufejme, nebude), politicky budou Američané zpochybňov­at jednu Čínu hlavně v otázce Tchaj-wanu a obchodně to může skončit zvýšenými tarify na obou stranách. Není však zrovna jasné, proč Trump obviňuje Čínu z oslabování vlastní měny, když čínská vláda činí v poslední době doložiteln­ý opak – tedy oslabování brání. Již teď je jisté, že skončila éra liberaliza­ce obchodu skrze blokové dohody, možná bude rok 2017 dokonce rokem návratu protekcion­ismu.

Zásadní hra o eurozónu

To, co vypadá jako Putinovo loutkové divadlo či vítězné tažení (vyhrávají Putinovi favorité), buď bude pokračovat vítězstvím Marine Le Penové ve Francii a rudo-červeno-zelené koalice v Německu, nebo se tento „trend“ukáže být iluzí. Kdyby se však po případném vítězství Le Penové měla začít rozpadat EU i eurozóna, bude to zpráva tak zásadního významu, že vliv nějakého pohybu úroků, kurzů, cen ropy a podobně bude vedle toho svým reálným dopadem na všechno zcela nicotný. Tak doufejme, že to tak nedopadne. Hezký nový rok!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia