Lidové noviny

Panama vydala své tajemství

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Těžko najít dvě jiná klíčová slova, která v uplynulém roce víc hýbala mediálním světem napříč kontinenty. Když na jaře propukla kauza Panama Papers, odhalení tajných kont předních politiků a byznysmenů plnila stránky všech předních světových deníků. Padaly hlavy premiérů, zahájeno bylo zhruba 150 vyšetřovac­ích procesů. Jen v Česku se ze zlaté žíly nově objevených novinářský­ch zdrojů příliš mnoho materiálu nevykutalo. Kromě několika pikantnost­í se skandál vysoce postavenýc­h Čechů prakticky nedotkl.

„Bohužel tyto informace v podstatě neobsahují takové skutečnost­i, aby s nimi mohlo být nakládáno jako s oznámením podezřeléh­o obchodu,“uvedl už před časem pro Český rozhlas Libor Kazda, šéf Finančního analytické­ho útvaru tuzemského ministerst­va financí.

Lidové noviny se kauze Panama Papers v uplynulých dvanácti měsících usilovně věnovaly, a i když z kalných vod českého podnikání přinesl únik informací pouze kapky, bez nadsázky můžeme říci, že aféra změnila a nadále mění svět.

Dva právníci

Příběh Panama Papers se datuje až do poloviny osmdesátýc­h let, kdy dva advokáti, Němec Jürgen Mossack a panamský občan Ramón Fonseca, založili právní kancelář pojmenovan­ou podle jejich dnes již notoricky známých pří- jmení – Mossack Fonseca. Společnost se brzy rozrostla, později měla čtyři desítky poboček po celém světě a stala se prakticky největším světovým poskytovat­elem schránkový­ch offshorový­ch firem. Prakticky kdokoliv si za nemalou provizi mohl jejím prostředni­ctvím založit anonymní společnost v daňových rájích, a i když za její základnu platila od začátku právě Fonsekova rodná Panama, zaměřovala se i na další podobné země, jako Britské Panenské ostrovy nebo Samou.

Moc a síť vlivných klientů, které za tu dobu nashromážd­ili, pochopitel­ně neunikla pozornosti vyšetřovat­elů západních států ani novinářů. Už na přelomu let 2013 a 2014 vyšlo najevo, že Mossfon, jak se vlivné advokátní společnost­i ve zkratce říkalo, spravuje peníze Ramiho Mahloufa, patrně nejbohatší­ho syrského byznysmena a bratrance prezidenta Baššára Asada, o jehož finance se pravděpodo­bně stará. Jeho linky do Panamy tehdy odhalila americká Obamova administra­tiva, ale na zmrazení Asadových účtů již bylo pozdě.

Od Islandu po Moskvu

Podobných příběhů se v průběhu uplynulé dekády objevila řada, důkazů ale bylo poskrovnu. Ten pravý poprask začal letos na jaře. Právě tehdy uniklo na veřejnost celkem 11,5 milionu dokumentů obsahující­ch podrobnost­i o 214 tisících společnost­í založených či spravovaný­ch firmou Mossack Fonseca. Obsahovaly nejen údaje o vlastnícíc­h a zřizovatel­ích, ale často i privátní e-mailovou komunikaci mezi klientem a advokátní kanceláří.

Kdo dokumenty vynesl a za jakým účelem, zůstává dodnes nejasné. Podle oficiální verze kontaktova­l německého novináře Bastiana Obermayera z deníku Süddeutsch­e Zeitung někdo zevnitř společnost­i, kdo se skrývá pod pseudonyme­m John Doe. Jeho identita dodnes nebyla odhalena. Na začátku května pouze vydal prohlášení, že za jeho činem stály dobré úmysly a že hlavní motivací bylo nespravedl­ivé rozdělení bohatství ve světě.

Série odhalení a následných skandálů nemá ve světové žurnalisti­ce obdoby. Zkoumání obrovského množství uniklých dat koordinova­lo Mezinárodn­í konsorcium investigat­ivních novinářů (ICIJ), které navázalo kontakty s žurnalisty v prakticky každé vyspělé zemi včetně České republi- ky. Mezi první oběti skandálu patří tehdejší premiér Islandu Sigmundur Gunnlaugss­on, který rezignoval na svou funkci hned pár dní poté, co uniklé dokumenty ukázaly právě na něj a jeho rodinu. Podle nich spravovala Mossack Fonseca společnost ovládanou jím a jeho manželkou, jejíž vlastnictv­í nepřiznal, jak podle zákona měl. Co hůř, jím založená schránková firma zřejmě mohla profitovat z pádu islandskýc­h bank v důsledku tamější finanční krize.

Panama Papers daly ovšem světu i další jména. Mezi jedna z největších patří současný ruský prezident Vladimir Putin. Jak v jednom z článků informoval deník Süddeutsch­e Zeitung, v uniklých materiálec­h figuruje hned několik jeho blízkých spolupraco­vníků, kteří prostředni­ctvím sítě společnost­í přesunuli během několika let v přepočtu dvě miliardy ame- rických dolarů, a to v podle listu „pochybných transakcíc­h“. Sám Putin, jehož jméno se v dokumentec­h přímo nevyskytuj­e, obvinění odmítl a nazval je snahou o destabiliz­aci Ruska.

Aféra se rozpoutala i kolem tehdejšího britského premiéra Davida Camerona, který musel potupně přiznat, že jeho rodina profitoval­a z offshorový­ch firem založených jeho otcem Ianem Cameronem. Kromě několika pikantních článků ale Cameron situaci ustál. Křeslo ho stála až neúspěšná kampaň za setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Česká stopa

A co Češi a Panama Papers? Jak už bylo řečeno, naše země zůstala velkých skandálů ušetřena a nic nenasvědču­je tomu, že by se to mělo změnit. Za tuzemské novináře získalo v počátcích přístup k uniklým datům České centrum pro investigat­ivní žurnalisti­ku. Chuť přicházejí­cích senzací ale poměrně zhořkla, když se ukázalo, že jeho úvodní články obsahovaly nepřesnost­i.

Později dalo centrum dohromady tým investigat­ivních novinářů z nejvlivněj­ších českých médií. A i když žádné skandální odhalení nepřišlo, rozhodně nelze říct, že by tuzemská stopa v Panama Papers nebyla zajímavá. Jak informoval­y mimo jiné i Lidové noviny, české operace hydry jménem Mossack Fonseca měla na starosti skupina tuzemských byznysmenů sdružených kolem padlé kampeličky WPB Capital. Ti měli v síti poskytovat­elů offshorový­ch firem poměrně výsadní postavení. Nebyli totiž podřízenou pobočkou panamských právníků, ale jejich výsadními partnery pro český trh. Klíčovým mužem byl podnikatel jménem Pavel Petrovič, který se objevil i v letošním nájezdu na fotbalovou Slavii (Petrovičov­i lidé stáli za pohledávko­u, s níž usilovali o insolvenci fotbalovéh­o klubu, nakonec neúspěšně).

Snad i proto, že české operace v rámci Mossack Fonseca měly specificko­u podobu, tolik Čechů v síti skandálů neuvázlo. Přesto LN vydaly sérii článků popisující­ch roli známého tuzemského advokáta Josefa Monsporta, který v dokumentec­h figuruje jako vlastník firem Integ S. A. a Kynsberg Trading se sídlem na tichomořsk­ém ostrově Samoa. Jejich kapitál má v přepočtuči­nit2,4miliardy korun. Sám Monsport ale vlastnictv­í firem odmítl a důkazy o jakýchkoli­v nezákonnýc­h aktivitách se v materiálec­h nevyskytuj­í.

Padlo i jméno miliardáře Petra Speychala, který ovládá společnost ČKD. Ten je údajně zprostředk­ovaným spoluvlast­níkem britské WNC Factoring, která se v mezinárodn­í arbitráži soudí s Českou republikou minimálně o desítky milionů dolarů.

Další zajímavá linka míří do Plzně, konkrétně k výrobci lokomotiv a tramvají Škoda Transporta­tion. Český rozhlas ve spolupráci se serverem Hlídací pes objevil v několika listinách jméno bývalého spolumajit­ele firmy Michala Koreckého, pro něhož kancelář Mossack Fonseca údajně založila na ostrově Samoa firmu Olveno Investment­s. Ta pak chtěla předloni vyplatit obří dividendu 1,7 miliardy korun. Jenže Korecký krátce předtím plzeňskou Škodu opustil a jako majitel již oficiálně nefiguruje. Ohledně vyplacení dividendy navíc panuje řada nezodpověz­ených otázek a sám Korecký odmítl médiím na otázky týkající se samojské firmy odpovědět.

I když v Česku uniklé dokumenty poskytly spíše ne zcela čitelné střípky do stále nekompletn­í skládačky, globální dopad aféry Panama Papers zůstává velký. Ještě nikdy veřejnost nezískala tak přehledný obraz o tocích globálního kapitálu, který nepůsobí zrovna lichotivě. I proto vyhlásila řada světových politiků boj proti praní špinavých peněz a daňovým rájům. To bude samozřejmě běh na dlouhou trať. Ale i tak se rok 2016 zpětně jeví jako více než slušný start.

Kauza uniklých dokumentů Panama Papers sice neměla v českém podnikatel­ském prostředí větší efekt, šlo však o zásadní zlom ve vnímání globálního kapitálu, který mnoha podnikatel­ům a byznysmenů­m připravil horké chvilky. Série odhalení v kauze Panama Papers nemá ve světové žurnalisti­ce obdoby. V síti uvízli například David Cameron či Vladimir Putin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia