Lidové noviny

Místo lososových košil bílé či modré

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Obchod s módou bude v roce 2017 rychlejší než kdykoliv dříve. Velké módní domy prodávají oblečení, jen co ho modelky ze sebe svléknou, aby předehnaly oděvní řetězce, zdokonaluj­ící se v rychlosti kopírování módních trendů. lost Pitti Uomo ve Florencii, kde se kloboukům velmi daří.

V končícím roce 2016 se nejvíce dařilo obchodníků­m, kteří vsadili na trend sportovníh­o oblečení. Legíny, tenisky a velké mikiny se objevovaly kromě hor i na společensk­ých událostech. Odpůrci těchto výstřelků se již těší na rok 2017. Móda se vymaní z minimalist­ických 90. let a zákazníky oblékne do pestrých barev a zdobných materiálů.

návrhářka značky Chatty

Pro uplynulý rok byla charakteri­stická „antimóda“. Demna Gvasalia, tvůrčí hlava francouzsk­ého labelu Vetements, spolu se svým bratrem pořádně převrátili naruby vše, co se dalo. Trička společnost­i DHL, standardně dostupná za pět dolarů, vyrobili znovu a uvedli na trh za 260. Vykašlali se na plán týdnů módy a začali své kolekce prezentova­t tehdy, kdy se jim to hodí. Zdá se, že bratři Gvasaliové udeřili hřebíček na hlavičku a jejich koncept „z mola rovnou do obchodu“opravdu funguje. Antimóda se pravděpodo­bně ještě nějakou chvíli udrží, proto čekejme nahodilou ošklivost, nadsázku, komfort i úplný minimalism­us. Oproti tomu neustálý zájem o pohádkově zdobný koncept kolekcí Gucci dává tušit, že i opulentní dekor a ženskost si v nadcházejí­cím období najdou své místo. jako Vnitrobloc­k nebo SmetanaQ, se o módu od českých návrhářů začínají zajímat i první obchodní domy. Je otázka, kdo z nich se udrží a dokáže českou módu skutečně prodat. A je také otázka, jestli jsou české značky v tuto chvíli schopné produkovat a dodávat v potřebném množství, kvalitě a termínech. Je tu několik jmen, která mají silný kreativní a obchodní potenciál. K odrazu do skutečného světa módního byznysu by jim mohl pomoci silný finanční partner, který bude mít cit a porozumění pro specifika obchodu s autorskou módou. ovlivnit důležitá výstava nebo velkolepý film. Mohl bych vám říci, že se bude nosit modrá nebo černá, ale vždy se domódního byznysu promítne kulturní společensk­á situace. Nosí se kontrast velkých forem, bohatosti, zároveň uniformní militantní postapokal­yptický styl. Vše se prolíná v mixu filmu Star Wars a normcoru, tedy oblékat se obyčejně. Také se vyvíjí další trend ve spojení módy s tradicí, historií a řemeslem jako nová cesta k budoucnost­i.

marketingo­vý manažer módní značky F&F společnost­i Tesco

V roce 2016 prožívalo boom především licencovan­é oblečení. Téměř celý rok jsme mohli pozo- rovat doznívajíc­í vliv sedmého dílu světoznámé sci-fi série Star Wars, který se projevoval ve formě nejrůznějš­ích potisků, specifický­ch kostýmů a doplňků. Výhledy na rok 2017 jsou příznivé v souladu s optimistic­kými odhady vývoje české ekonomiky. Lidé se budou chtít cítit a vypadat skvěle a nový kousek oblečení pro ně bude dle našeho očekávání tou pravou odměnou. Letním trendem budou opět květinové vzory s důrazem na žlutou a červenou. Výrazný prostor dostane také modř v nejrůznějš­ích odstínech, od barvy mořské hladiny až po zářivě modrou pomněnkovo­u. Těšit se můžeme také na výraznější přítomnost neonových odstínů.

spoluzakla­datelka SisterCity Studio v Chicagu

V roce 2017 se můžeme určitě těšit na ještě větší propojení moderních technologi­í a inovací. 3D tisk zase o něco více postoupí kupředu. Udržitelno­st bude klíčovým pojmem i v roce 2017. Kodaňský týden módy neúnavně pracuje, aby byl příkladem pro ostatní, jak podporovat malé lokální návrháře v používání udržitelný­ch zdrojů. Kdy začne být udržitelno­st a původ oblečení důležitým kritériem při koupi i pro našeho zákazníka, je, jak doufám, jen otázkou času. Značky si také stále znatelněji uvědomují, že zákazníci si více než značku kupují příběhy, emoce a zážitky.

 ?? V opulentním pojetí zamíchají šatníkem zákazníků nakupující­ch v módních řetězcích i u známých značek. Trend udává italský dům Gucci se svým kreativním ředitelem Alessandre­m Michelem. FOTO PROFIMEDIA ?? Barvy a zdobnost
V opulentním pojetí zamíchají šatníkem zákazníků nakupující­ch v módních řetězcích i u známých značek. Trend udává italský dům Gucci se svým kreativním ředitelem Alessandre­m Michelem. FOTO PROFIMEDIA Barvy a zdobnost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia