Lidové noviny

Ve znamení atletickýc­h loučení

- ANTONÍN VAVRDA

Až na olympijské­m stadionu v Londýně protnou cílovou pásku, nejspíše zamávají do hlediště a kamer coby aktivní sportovci naposledy. Atletický světový šampionát v britské metropoli se má stát osvíceným kolbištěm pro loučení legend Usaina Bolta a Moa Faraha.

PRAHA Do začátku srpna se může udát ještě leccos. Jedno je už teď ale téměř jisté. Pokud budou oba zdraví, půjde na atletickém mistrovstv­í světa pro Jamajčana Usaina Bolta i Brita Mohameda Faraha o poslední závody kariéry.

Výběr scény pro jejich rozlučku není náhodný. Na London Stadium se v roce 2012 oba zapsali do dějin atletiky.

Nyní třicetilet­ý jamajský sprinter zde vybojoval čtvrtou, pátou a šestou zlatou olympijsko­u medaili. Tu poslední – ve štafetě – navíc ve stále platném světovém rekordu.

O tři roky starší britský vytrvalec se somálskými kořeny zde ovládl závody na pět a deset tisíc metrů, čímž začal psát příběh nejúspěšně­jšího ostrovního běžce všech dob. Ten dokončil na následných světových šampionáte­ch a letos v Riu dalšími zlatými doubly.

„Na světovém šampionátu v Londýně, který má pro mě speciální kouzlo, bych se chtěl rozloučit s kariérou. Už se nemohu dočkat toho, až nebudu dělat nic,“zopakoval na podzim Bolt, který v britské metropoli žije.

Rád by celý rok pojal jako rozlučkové turné. Poctivě se na něj připravuje už od poloviny listopadu na rodné Jamajce. A měl by během něj podle všeho zavítat také na jeden ze svých nejoblíben­ěj- ších mítinků – ostravskou Zlatou tretru.

Na lenošení devítináso­bného olympijské­ho vítěze a zatím jedenáctin­ásobného mistra světa se nejspíše ze všech nejvíce těší jeho maminka Jennifer. Ta by ráda Usaina viděla jako spořádanéh­o otce od rodiny.

„Moc bych si přála, aby se oženil a založil rodinu. Myslím, že má k tomuto kroku nejvyšší čas. Vím, že se zklidní, protože mi to sám několikrát řekl,“řekla Jennifer Boltová v září pro britské deníky. Reagovala tak na zásnuby svého syna s dlouholeto­u přítelkyní Kasi Bennettovo­u. Sám Bolt ale následně prohlásil, že se do svatby zase tolik nežene.

Dle všeho dostává ještě naposledy přednost jiná láska – atletika.

Bilance nejúspěšně­jšího sprin- tera všech dob je dechberouc­í. Na velkých akcích – mistrovstv­í světa či olympijský­ch hrách – prohrál pouze dvě finále, ke kterým nastoupil. A v nich bral na MS 2007 v japonské Ósace dvakrát stříbro. Pokud by v roce 2011 neulil ve finále start stovky, nebyl diskvalifi­kován (a vyhrál), neprohrál by už devět let!

V Londýně ale bude Bolt nejspíše útočit už pouze na zlato ve stovce a ve štafetě. Byť si nejdříve nechával otevřená dvířka, dle všeho dá na dvoustovce šanci na zlato jiným.

„Na světové rekordy už nemyslím, to je za mnou. Chci jít ven, přijet na mistrovstv­í světa a s co největší slávou a leskem se rozloučit s kariérou. Zda na stovce i na dvoustovce, o tom se poradím ještě s koučem Glenem Mill- sem,“oznámil po olympijské­m Riu.

Na začátku prosince před vyhlášení ankety Světový atlet roku, kterou následně pošesté v kariéře také ovládl, oznámil: „V Riu jsem chtěl překonat světový rekord, ale to se nepovedlo. Ta trať je strašně těžká. Chci se soustředit už jen na stovku. A chci zlato. Vždycky chci zvítězit. I když hraji jen obyčejné člověče, nezlob se.“

Potřetí zlatá Hejnová?

Podobně soutěživý je také Mo Farah. Pokud ovládne své oblíbené tratě na pět a deset kilometrů, jen těžko ho v nejbližšíc­h letech někdo překoná.

Pro zápis do historie vyrazí do Londýna také česká atletika. Zuzana Hejnová už je první zá- vodnicí, která obhájila na trati 400 metrů překážek titul mistryně světa.

Pokud by dosáhla zlatého hattricku, stala by se v rámci světových šampionátů nejúspěšně­jší ženou své disciplíny.

Na třetí světové zlato si bude dělat jistě zálusk také světový rekordman v desetiboji Američan Ashton Eaton či polská fenomenáln­í kladivářka Anita Włodarczyk­ová, která za poslední čtyři roky prohrála na vrcholné akci pouze jedinkrát a aktuálně má v držení světový rekord a nejlepší výkony olympijský­ch her a mistrovstv­í světa i Evropy.

Ačkoliv světový šampionát v Londýně startuje až 4. srpna 2017, už nyní nabízí hodně důvodů, proč se na něj mohou fanoušci těšit.

 ?? Sprinter Usain Bolt má na svém kontě z mistrovstv­í světa už jedenáct zlatých a dvě stříbrné medaile. Přidá další? FOTO REUTERS ?? Největší hvězda atletiky.
Sprinter Usain Bolt má na svém kontě z mistrovstv­í světa už jedenáct zlatých a dvě stříbrné medaile. Přidá další? FOTO REUTERS Největší hvězda atletiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia