Lidové noviny

Elita krasobrusl­ařů po 18 letech v Česku

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Po dlouhých 18 letech se do Česka vrací mistrovstv­í Evropy v krasobrusl­ení. Od 25. do 29. ledna se v Ostravě předvede kompletní kontinentá­lní špička, čeští fanoušci se navíc mohou těšit hned na tři krasobrusl­aře a krasobrusl­ařky v sólových kategoriíc­h, na taneční pár a sportovní dvojici.

Největší tuzemskou nadějí bude tradičně Michal Březina, který sice nedokončil kvůli zranění ramene „visegrádsk­ý“šampionát v Katovicích, ale za měsíc by měl být v pořádku. „Je to v pohodě, nic vážného. Potřebuju ještě dva tři dny klidu,“ubezpečova­l Březina.

Vedle bronzového medailisty z ME v Záhřebu 2013 se podruhé mezi elitou představí i sedmnáctil­etý Jiří Bělohradsk­ý. Čerstvý mistr republiky skončil minulý rok v Bratislavě při svém debutu mezi dospělými na ME dvacátý, Březina na tom byl o deset míst lépe. Premiéra mezi seniory pak čeká teprve sedmnáctil­etou Michaelu Lucii Hanzlíkovo­u. Nominaci si v Katovicích zajistila tím, že porazila Březinovu sestru Elišku.

Velké naděje se vkládají do tanečního páru Cortney Mansourová, Michal Češka, třináctých z posledního šampionátu v Bratisla- vě. Naopak první start na ME dospělých čeká sportovní dvojici Anna Dušková, Martin Bidař, úřadující juniorské mistry světa z Debrecínu.

Velmi netradiční je v české výpravě spojení páru ze dvou národností u Češky a Mansourové. Česko-kanadská dvojice se dala dohromady v roce 2013 náhodou. „Znali se spolu naši trenéři, kteří jsou dobrými kamarády. Nabídli Cortney, že by se mohla přijet za mnou podívat do Prahy, jelikož já partnerku zrovna neměl. Vyzkoušeli jsme to a pak vše nabralo rychlý spád,“popsal Češka.

„Česko je malá země, nemáme takovou základnu, musíme brát i odjinud. Má to výhody i nevýhody, ale mně se poštěstilo, takže jsem za to rád. Sportovně i životně. Poznávám jinou kulturu, možnosti tréninku, dalo mi to spoustu cenných věcí a zkušeností,“usmál se rodák z Děčína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia