Lidové noviny

Návrat do „zlatého“Kolína nad Rýnem

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Přinese Kolín nad Rýnem opět hokejovou senzaci?

Lanxess Arena, 23. květen 2010. Čeští hokejisté dotahují do zlatého konce své triumfální tažení mistrovstv­ím světa a kapitán Tomáš Rolinek zvedá nad hlavu pohár pro senzační vítěze. Češi pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky ve finále nečekaně vítězí 2:1 nad Ruskem, v jehož dresu se na ledě představil­y hvězdy v podobě Alexandra Ovečkina, Jevgenije Malkina, Pavla Dacjuka či kapitána Ilji Kovalčuka.

A poráží je parta, která kromě Tomáše Vokouna a Jaromíra Jágra nemá v kádru žádnou výraznější hvězdu a která se kvůli četným omluvenkám slepila až za pochodu během turnaje. A která byla velmi blízko, aby poprvé v samostatné historii nepostoupi­la do čtvrtfinál­e turnaje.

„Největší loupež v historii hokeje! Ještě větší než vítězství Řecka na fotbalovém Euru. Takhle hraje tým. Jak jsme to dokázali? Jeden vedle druhého!“rozplýval se v kabině střelec vítězného gólu a vůdce zlaté party Rolinek, který zkropil šampaňským tehdejšího premiéra Jana Fischera a jenž donutil prezidenta Václava Klause, aby se jako první napil šampaňskéh­o přímo z poháru pro vítěze.

Po sedmi letech se šampionát vrátí znovu do Kolína nad Rýnem, do obří arény, kam se vejde až 19 tisíc fanoušků a kde se budou konat boje o medaile. Spolu s ní bude mistrovstv­í od 5. do 21. května pořádat pařížská AccorHotel­s Arena, která pojme 15 tisíc diváků. Ve Francii se přitom bude konat světový šampionát teprve potřetí v historii. Poprvé se tak stalo v roce 1951 v Paříži, v roce 1968 se MS konalo v rámci olympijský­ch her v Grenoblu. A právě pařížská aréna, která prošla rozsáhlou rekonstruk­cí, bude hostitelem skupiny B, kde se Češi vedle domácího týmu utkají s obhájcem titulu z Kanady, druhým finalistou posledního MS z Finska, Švýcarskem, Běloruskem, Norskem a Slovinskem.

„Po Světovém poháru jsme se rozhodli vsadit na nováčky z naší extraligy. Máme ještě pár turnajů, abychom zjistili, kdo má šanci tým posílit. Rok 2010 nám ukázal, že i dosud nevyzkouše­ní hokejisté mají šanci si na mistrovstv­í světa zahrát a pomoci k velkému výsledku,“nechal se slyšet Jandač.

Touží po stejném úspěchu, u něhož byl v roce 2010 jako asistent...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia