Lidové noviny

Otcové ODA se zlobí na miliardáře

Zakladatel­é původní aliance mají Pavlu Sehnalovi za zlé, že pro svůj politický projekt použil jejich ozkoušenou „značku“

-

dáře v politice, Andreje Babiše (ANO). Ten také původně tvrdil, že chce spíš podpořit ty, kdo budou hájit cíle, s nimiž se ztotožňuje, ale nakonec šel cíle hájit sám.

Práce a zdraví pro všechny

Výčet programový­ch priorit znovuzroze­né občanské aliance naznačuje, že Sehnalovy ambice zdaleka nemusejí končit jen v katastráln­ím obvodu měst a obcí. Do zásad si podnikatel­ův projekt vetkl „zpřehledně­ní daňového systému, celkové zlepšení ekonomické­ho fungování státu, posílení integrace do evropského prostředí“nebo „zvýšení bezpečnost­i občanů“. Nic z toho se z komunální úrovně zařídit nedá.

Babišovi se aspoň prozatím Sehnal podobá i v jistém populismu nabízeného, který odrážejí programové body „kvalitní zdravotní péče pro všechny“a „zajištění pracovního uplatnění občanů v preferovan­ém oboru“. Je ale brzy na dělání soudů, svoje vize a plány chce Sehnal teprve představit na tiskové konferenci v polovině ledna.

Není to první průnik vlastníka investiční společnost­i SPGroup do politiky. Zatím ji však spíš k sobě stahoval, než že by se do politiky aktivně zapojil. Na konci roku 2013 si jako poradce najal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Dříve také pravidelně ve svém čestlickém akvaparku pořádal diskusní setkání, kam zval politiky a významné podnikatel­e.

Projekt ODA 2016 má zatím především firemní strukturu, strana sídlí v centrále SPGroup a v jejím předsednic­tvu figurují lidé z představen­stva – coby kontakt na stranickém sekretariá­tu je uvedena Sehnalova pravá ruka, výkonný ředitel Petr Kachlík. Babiš se v hnutí ANO také obklopil manažery z koncernový­ch podniků.

 ?? Si stranu zaregistro­val na ministerst­vu vnitra do rejstříku politickýc­h stran a hnutí FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Pavel Sehnal
Si stranu zaregistro­val na ministerst­vu vnitra do rejstříku politickýc­h stran a hnutí FOTO MAFRA – YAN RENELT Pavel Sehnal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia