Lidové noviny

Exministr na lodi s Piráty

-

Na Tlustém se dohodlo nejužší vedení České pirátské strany a pověřilo místopředs­edu Iva Vašíčka, aby bývalého ministra oslovil.

„Myšlenku základního nepodmíněn­ého příjmu považuji od dávných dob za správnou, a dokonce můžete zaregistro­vat, že se tato myšlenka ve světě čím dál více zmiňuje a že se vrací do seriózních ekonomický­ch úvah,“vysvětlil LN Tlustý. Koncept má garantovat příjem každému bez ohledu na to, zda pracuje, či nikoliv. Teze představuj­e model sociálního systému, jenž bude reagovat především na úbytek pracovních míst kvůli nástupu strojů a mechanizac­e ve výrobě.

Koncept otestují ve Finsku

Zmíněný koncept se tak bude už příští rok na vzorku lidí testovat ve Finsku, v lednu ho chce vyzkoušet také radnice v nizozemské­m městě Utrecht. Podle šéfa Pirátů se stane myšlenka základního příjmu brzy aktuální, aby společnost mohla zajistit základní životní úroveň lidem, kteří se stanou pro pracovní trh nepotřebný­mi. „Nemůžeme stavět hladové zdi,“poznamenal Bartoš.

Úlohou Tlustého je pomoci Pirátům vypočítat, na kolik by systém přišel státní pokladnu. „Pragmatick­y si myslím, ať roli pana Tlustého nazveme jakkoliv, tak díky němu můžeme získat vhled do způsobu financován­í této myšlenky a jak moc reálná v rámci výkonu ekonomiky je,“vysvětlil předseda strany Bartoš. Zda se skutečně exministro­vy rady otisknou do ekonomické­ho programu strany, nechává otevřené. Odpovědí bude přínos konzultací i zpětná vazba od spolustran­íků.

První sezení s Tlustým přitom vyvolalo ve straně rozruch. Část Pirátů se o ní dozvěděla z webové evidence lobbistick­ých kontaktů, již strana jako jediná z politické scény vede veřejně. Na záznam o schůzce s Tlustým v registru navíc upozornil Faktor S, jenž je součástí webového portálu Týden.cz. Vzrušení mezi Piráty pomohla i nepříliš elegantní formulace místopředs­edy strany Vašíčka, s nímž se bývalý politik ODS sešel. „Možnost dělat nám ekonomické­ho poradce ho zaujala a přislíbil, že se bude na tvorbě našeho programu podílet,“napsal Vašíček.

Těsné sepětí s Tlustým přitom vnímá řada Pirátů jako něco, co by mohlo straně ublížit. „Pana Tlustého považuji za již provařenéh­o a nepoužitel­ného politika, od kterého bychom se měli držet dále,“sdělil LN třeba předseda Pirátů v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň.

Šéf strany Bartoš tak chce další případné vášně tlumit. Upozorňuje, že Tlustý je pouze jeden z několika ekonomický­ch konzultant­ů strany, nedostává za to ani korunu a že věcná diskuse s ním na téma základního příjmu není nic špatného. „Své programové teze pro volby 2017 budou Piráti konfrontov­at s širokou řadou odborníků, specialist­ů i lidí z ,opačného‘ břehu,“uvedl.

Sám Tlustý vylučuje, že by usiloval o stranické tričko Pirátů. „Já se nikam a za nikoho kandidovat nechystám,“sdělil LN. Klíčové pro něj bylo, že ho vyzvali k diskusi právě na téma základního příjmu. „O aktivitách Pirátů bych vám nebyl schopen moc povědět. Ale nejde o stranu, nýbrž o téma. A je-li to demokratic­ká strana, tak nevidím překážku, proč nevyhovět,“podotkl.

 ?? Radí pirátům bezplatně FOTO MAFRA – OTTO BALLON MIERNY ?? Vlastimil Tlustý
Radí pirátům bezplatně FOTO MAFRA – OTTO BALLON MIERNY Vlastimil Tlustý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia