Lidové noviny

Když Turné patřilo Čechům

- MICHAEL BEREŇ

Podobně jako se slavný harrachovs­ký letecký můstek mění v ruiny, i věhlas českého skoku na lyžích chátrá. Češi dávno nepatří k favoritům Turné čtyř můstků, které včera začalo. O to víc v historii vynikají triumfy Jiřího Rašky a Jakuba Jandy na tomto podniku.

PRAHA Na Intersport­turné, jak zněl dřívější název Turné čtyř můstků, se vlastně českým závodníkům nikdy příliš nedařilo. Země olympijské­ho šampiona amistrů světa má od roku 1953 jenom dva vítěze celkového pořadí. Za úspěch se sice dají považovat i druhá a třetí místa, ale říká se přece, že si historie pamatuje jenom šampiony...

Jiří Raška, skokan z Frenštátu pod Radhoštěm, napsal svou pohádku už na olympiádě v Grenoblu. V roce 1968 se stal prvním českým vítězem zimních her.

O tři roky později přidal další památnou výhru. Na Turné...

„Náš Jiří Raška tentokrát zbytečně neriskoval a v Innsbrucku spokojil se s druhým místem,“říká komentátor na dobovém videu.

V německé části na můstcích v Oberstdorf­u a v Garmisch-Partenkirc­henu vládl Ingolf Mork z Norska. Právě v Innsbrucku ale zabodoval českoslove­nský tým – Rašku přeskočil Zbyněk Hubač a třetí byl Rudolf Höhnl. Mork navíc upadl.

Raška vstupoval do posledního závodu v Bischofsho­fenu s náskokem necelých deseti bodů, v prvním kole jej zvýšil o 1,2 bodu za skok dlouhý 101,5 metru.

Ve druhém kole zvolil jistotu v podobě stometrové­ho skoku. A i když nevyhrál ani jeden ze čtyř závodů, radoval se Raška z celkového prvenství.

„Nebylo to pro mne lehké, když jsem si uvědomoval, že mohu vyhrát dnešní závod i celkové hodnocení turné. I ve druhém kole jsem chtěl skočit daleko, ale nevyšlo mi to tak, jak bych si přál. Z vítězství mám pochopitel­ně radost, vždyť již třikrát jsem měl k němu tak blízko, ale pád mne o ně připravil,“citovalo vítěze Rašku tehdejší Rudé právo. Čeští vítězové Turné čtyř můstků.

Trofej přebíral v typické zimní čepici, která se mu trochu srandovně tyčila na hlavě, a v kožené bundě bez reklam sponzorů. Vzduchem svištěl s lyžemi u sebe.

Kouzelné Jandovo „véčko“

To v roce 2006 už Janda a spol. skákali jiným stylem.

Známé „véčko“právě rodák z Čeladné ještě povýšil. Lyže měl až za ušima.

Také odměny byly jiné než za Rašky, kromě finanční prémie do- stal vítěz Turné čtyř můstků ještě automobil. V sezoně 2005/2006 se však o ceny museli dělit dva muži!

Janda vstupoval do série závodů proti vítězi kvalifikac­e Andreasi Widhölzlov­i, protože byl trestán za nepovolený poměr mezi délkou lyží a svou váhou. Duel vyhrál, celkově byl třetí a řekl si: „Tak a teď půjdu vždy na vítěze kvalifikac­e!“

Taktika vyšla, v Innsbrucku sice s finským soupeřem Jannem Ahonenem prohrál, ale do druhé- ho kola proklouzl jako jeden ze „šťastných poražených“. Ze třináctého místa se pak zázračným skokem dostal až na druhou příčku.

Finále v Bischofsho­fenu nabídlo nesmírné drama. Janda vedl o dva body před Ahonenem. Za lepší známky od rozhodčích za skok o délce 141 metrů ještě jeden přidal. Ve druhém kole skočil Janda o 2,5 metru méně než legendární Fin. Výsledek? 1081,5 bodu nasbírali Janda i Ahonen. Poprvé v historii tak mělo Turné čtyř můstků dva vítěze. „Je to fantastick­é, jsem velice spokojený. Turné mě ale stálo asi deset let života, byly to neskutečné nervy,“prohlásil Janda. Vůz nakonec pořadatelé dali oběma šampionům.

„Nostalgií netrpím,“vzpomínal pak český vítěz.

Dnes ve 38 letech figuruje ve startovní listině znovu – možná trochu symbolicky připomíná zlaté časy v jinak bídných sezonách.

 ?? Jakub Janda (vlevo) slavil triumf v roce 2006, Jiří Raška o 35 let dříve. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK, ČTK ??
Jakub Janda (vlevo) slavil triumf v roce 2006, Jiří Raška o 35 let dříve. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia