Lidové noviny

Trenér Vrba skončil v Machačkale

- PETR ŠEDIVÝ

MACHAČKALA/PRAHA „Pavel Vrba končí v Machačkale v návaznosti na úsporná opatření, která zapříčinil­a odchod několika hráčů a následně i trenéra,“uvedl zdroj blízký trenéru Vrbovi. Klub informaci ještě oficiálně neoznámil.

O Vrbově možném konci spekuloval­a ruská média už na konci listopadu. V první polovině prosince měla podobnou informaci také naše redakce, ale tehdy ji ještě nedokázala ověřit. Až teď jde o jistou zprávu.

Vrba, s nímž v Rusku působili také bývalý manažer reprezenta­ce Dušan Fitzel a někdejší trenér plzeňských brankářů Martin Ticháček, končí ve funkci po půl roce. V létě po mistrovstv­í Evropy ode- šel od české reprezenta­ce a podepsal lukrativní smlouvu sMachačkal­ou, což mu umožňovala dohoda s fotbalovou asociací.

Machačkala je v polovině ruské ligy na jedenáctém místě šestnáctič­lenné tabulky. Pod trenérem Vrbou si na podzim připsala pět ligových výher, stejný počet remíz a sedm porážek (z toho čtyři z posledních pěti zápasů). V do- mácím poháru tým došel do čtvrtfinál­e, které je na programu na jaře.

Ještě nedávno bohatý klub, který si dříve mohl dovolit i hráče jako Samuel Eto’o nebo Roberto Carlos, trápily v posledních měsících ekonomické potíže. Machačkala je přiznala i oficiálně a oznámila, že se zbaví nejdražšíc­h hráčů.

Ve čtvrtek ráno došlo i ke změně majitele – dagestánsk­ý klub koupil od ruského miliardáře Sulejmana Kerimova jiný bohatý obchodník Osman Kadijev.

Teď je jasné, že spolu s vedením klubu se změní i trenérský tým.

O renomované­m kouči se na podzim mluvilo i v souvislost­i se Spartou, která dlouho hledala nového hlavního trenéra.

Letenští zástupci se s Vrbou několikrát sešli, ale šlo spíš jen o oťukávání.

Třiapadesá­tiletý Vrba si udělal trenérské jméno během angažmá v Plzni (2008 až 2013), kterou dotáhl ke dvěma titulům, jednomu triumfu v domácím poháru a hlavně ke dvěma postupům do základní skupiny Ligy mistrů.

Předtím úspěšně působil také v Žilině, s níž v roce 2007 vyhrál slovenský titul.

Šestkrát ovládl domácí anketu Trenér roku.

Coby hráč nastupoval jako záložník a působil i v mládežnick­ých reprezenta­cích, ale po přechodu mezi dospělé ho trápila zranění kolene, a tak se výrazněji neprosadil.

www.lidovky.cz Bývalý trenér české fotbalové reprezenta­ce Pavel Vrba po půl roce končí v Machačkale. Z ruského klubu odchází po změně majitele, kterou si vynutily ekonomické problémy.

 ?? Dovedl na podzim Machačkalu k 11. místu FOTO ČTK ?? Kouč Pavel Vrba
Dovedl na podzim Machačkalu k 11. místu FOTO ČTK Kouč Pavel Vrba

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia