Lidové noviny

Jan Žižka padl v boji 9. května

- IVO PEJČOCH

PRAHA Posledního dne roku 1918 Čechoslová­ci slavili první silvestr nedávno zrozené republiky, desetitisí­ce z nich však hodně daleko od domova, v uniformách legií v Rusku.

Mezi nimi byl i jmenovec nejslavněj­šího vojevůdce naší historie, který právě procházel důstojnick­ým kurzem. Jan Žižka, věren svému jménu, bojoval za svobodu Českoslove­nska v obou světových válkách a nakonec za ni položil i život.

Narodil se 30. srpna 1896 v Krčmani v okrese Olomouc. Po obecné škole navštěvova­l gymná- padu velel četě hraničářsk­ého praporu 6 v Domažlicíc­h. Dne 1. listopadu 1921 ho jmenovali velitelem technické roty a povýšili na kapitána. Od 4. dubna 1925 byl přemístěn k horskému praporu 3 v Dolním Kubíně, na jaře 1926 prošel dvouměsíčn­ím kurzem pě- chotních pozorovate­lů z letounů v Chebu.

Hodnost štábního kapitána dostal 8. června 1926, od září velel technické rotě svého praporu. Sloužil zde dlouho, až do 15. září 1933, kdy jej čekalo přemístění k horskému pěšímu pluku 1. Velel opět rotě, ne však dlouho: již 31. března 1934 Žižku přemístili k pěšímu pluku 40 ve Valašském Meziříčí. Zastával stejnou funkci, 1. července 1936 jej povýšili na majora pěchoty.

Se zbraní v ruce proti okupantům

Jeho posledním zařazením před Mnichovem se 25. února 1938 stal pěší pluk 42 v Terezíně, kde velel strážnímu praporu. Již za druhé republiky se nakrátko vrátil k pěšímu pluku do Valašského Meziříčí, ovšem od 6. února 1939 působil na MNO. Zde zažil likvidaci českoslove­nské branné moci a společně s většinou kolegů odešel do civilního povolání. S manželkou Olgou bydleli v Praze a penzionova­ný důstojník čekal na příležitos­t postavit se okupantům se zbraní v ruce.

Té se dočkal po vypuknutí Pražského povstání, do něhož se okamžitě aktivně zapojil. Padl 9. května na barikádě v Dejvicích, u Velflíkovy ulice. Jan Žižka byl zasažen do krku a na místě vykrvácel. Jeho hrdinnou smrt v boji dodnes připomíná pamětní deska.

 ?? Penzionova­ný důstojník českoslove­nské armády se v květnu 1945 zapojil do povstání proti nacistům. Vykrvácel po zásahu do krku na barikádě v pražských Dejvicích v poslední den bojů. FOTO VHÚ ?? Jan Žižka (1896–1945).
Penzionova­ný důstojník českoslove­nské armády se v květnu 1945 zapojil do povstání proti nacistům. Vykrvácel po zásahu do krku na barikádě v pražských Dejvicích v poslední den bojů. FOTO VHÚ Jan Žižka (1896–1945).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia