Lidové noviny

Silvestr je za dveřmi

-

úzu, o tom, co uživatele zajímá, trápí, čemu věnují pozornost.

V letech 1998–2010 jsme odpovídali i na e-mailové dotazy (bylo jich přes 70 tisíc); v nich se najdou občas formulace, které stojí za silvestrov­ské sdílení (cituji tak, jak bylo uvedeno).

Jaké i/y se píše ve spojení: Vyzýváme Havlíčkovi/y, aby umyli schody? / Jak je to se slovem „hýřit“? Nejsem si jistý tvrdostí y. / Je správně se dvěmi/dvěmy/dvěma křídly? Upozorňuji, že se jedná o technické pojmy, nikoli části ptáků. / Mám naše malé spoluobčan­y oslovovat „milé děti“nebo „milá děti“? / Mohu požádat o po- moc s podstatným­i slovy (vedoucí a dveře)?

Zajímavá může být i snaha vysvětlit okolnosti vedoucí k položení dotazu: Jak se skloňují Kbely? Můj názor je ty Kbely jako ty růže, ale mám tu hodně oponentů. / V rámci své práce jsem narazila

JAZYKOVÉ OKÉNKO

na výraz, který bych ráda používala, ale momentálně nevím, jak ho napsat a ani použít. Pokusím se o výstižný popis, aby jste mi mohli nejlépe pomoct... Je to výraz sižet... Snad z francouzšt­iny a ve významu obsahu, teze, apod. Věřím, že v mém snažení najdete cestu a pomůžete mi. / Sám používám nespisovno­u češtinu zcela přirozeně, ale tohle mě opravdu tahá za uši a za oči (při čtení). / Sem už delší čas ze školy a tak mi vypadly některá základní pravidla mam sice doma knihu pravidla českého pravopisu ale tu jako naschvál nemůžu najít... / Abych byl upřímný, není moc organizací, které by mi na můj email odpověděly.

Půvabné bývají i překlepy: Děkuji Vám za odpověď. Zřídím se podle toho. / Vřele předem děkuji za Vaši odpornou pomoc. / Jaké počáteční a/A se píše ve větě: „Pošlete to e-mailem“? / Prosím o vysvětlení slova fragmytick­ý ve spojení pragmatick­á sankce./ S pozdravem Mafie Nováková.

I jazykovědc­i jsou lidé: Jedná se o jmennou část přídusku jmenného se sponou. / dotaz: Proč se ve 2. a 6. pádě slova hloub – hloubi píše i, podle kterého vzoru se skloňuje? odpověď: Slovo holub se skloňuje podle vzoru pán – tedy: č. j. holub, holuba, holubovi..., č. mn. 1. p. holubi, 4. a 7. p. holuby. / V tomto typu vět se připouští shoda podle obou slov. Lze tedy říci „nikdo nejsme dokonalí“i „nikdo nejsme dokonalý“. Obě varianty jsou správný.

Tak šťastný a veselý...

Autorka pracuje v jazykové poradně ÚJČ AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia