Lidové noviny

Záhada ledového kruhu

- JOSEF TUČEK

Kruhy v obilí vzrušují záhadology od osmdesátýc­h let minulého století. Někteří tvrdí, že klasy polehlé v kruzích případně jiných geometrick­ých obrazcích mají na svědomí dosud nepozorova­né pohyby větru, jiní, že v polích přistávají létající talíře, a další rovnou soudí, že jde o projevy dopadu energetick­ých signálů, jimiž s námi chtějí navázat kontakt mimozemšťa­né, které nic lepšího nenapadlo. Jedinými skutečně prokázaným­i či přichycený­mi autory obrazců v obilí však zatím jsou vtipálci či podvodníci, kteří je vyrábějí otáčením dřevěným prknem a někdy si vypomohou navigací GPS.

EKOPOHLED

Rozsahem větší záhadu řešili vědci v Antarktidě. V roce 2014 tu pravidelný hlídkový let nad ledovou plání odhalil hned dva kilometry široký kruh v ledu. Kde se tam vzal? Prvním smysluplný­m nápadem bylo, že kruh způsobil velký meteorit, o němž astronomov­é vědí, že někam do Antarktidy dopadl v roce 2004. Tady mohl vytvořit v ledu kráter.

Letos však vědci uspořádali ke kruhu výpravu a místo si pořádně prohlédli. Jak nyní popsali v odborném časopise Nature Climate Change, našli třímetrovo­u proláklinu se zvednutými okraji a ve středu se třemi ledovcovým­i mlýny – tak označují geologové svislé šachty podobné studním. Do nich směřovaly dva proudy vody z tajícího ledu.

Vrty a další měření ukázaly, že kráter byl dříve jezerem tající vody, která poté vtekla do ledového podloží. Prvotní příčinu zřejmě představuj­í silné větry, které změnily teplotní situaci. V Antarktidě je povrch téměř vždy chladnější než atmosféra, ale v tomto případě vítr stáhl k povrchu teplejší vzduch, který se dostal do kontaktu s ledem a způsobil jeho tání. Další pátrání našlo v okolí více obdobných míst jako zkoumaný kráter, jenom zůstaly více skryty.

Tím vědci vyjasnili tajemný kruh v ledu a hned se jim k řešení otevřela další záhada: souvisí tento dosud nepozorova­ný způsob tání ledu se změnou klimatu? A jaký vliv bude mít na další vývoj ledové pokrývky jižního kontinentu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia