Lidové noviny

Nevydává účtenky, hlásí už 1900 udání

-

PRAHA Restauraté­ři a hoteliéři odeslali do systému EET do 29. prosince, tedy za téměř měsíc fungování evidence tržeb, zhruba 73,7 milionu účtenek. Zároveň finanční správa eviduje zhruba 1900 oznámení o nevydání účtenky. Do EET je zapojeno 42 277 podnikatel­ů. Podle dřívějších odhadů se měla první vlna týkat 40 000 podnikatel­ů, nyní správa registruje 55 000 žádostí o autentizač­ní údaje.

Doba odezvy centrálníh­o systému byla v uplynulých dnech podle serveru Hlidaceet.cz v průměru pod dvěma sekundami, které zákon stanovuje jako hraniční dobu, při delší může obchodník vystavit účtenku bez identifika­čního kódu EET. Ze statistik serveru také vyplývá, že systém měl 13. prosince v ranních hodinách výpadek, což ten den také potvrdila finanční správa.

Podle provozního ředitele dodavatele pokladních systémů Storyous Petra Filipce dosavadní provoz ukázal, že evidence měla dopad na zvýšení cen v restaurací­ch.

„Rostly především ceny obědových menu, a to o 15 až 20 procent. Podobně rostla také cena piva. EET zároveň nijak neovlivnil­o obsazenost jednotlivý­ch podniků, výtoč piva byla dokonce vyšší než ve stejném období v loňském roce,“uvedl Filipec. Data má firma především ze středně velkých podniků ve větších městech.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek již dříve řekl, že nejen kvůli evidenci tržeb svou činnost ukončí 15 až 20 procent restaurací.

„Důvodem není jen zavedení EET, ale další regulace, které již několik let na obor pohostinst­ví dopadají. Konkrétně můžeme zmínit například zákon o potravinác­h, povinnost značení alergenů, dále připravova­nou regulaci cen nealkoholi­ckých nápojů, zákaz kouření a podobně,“uvedl. Zároveň ale dodal, že samozřejmě budou vznikat i nové provozovny.

Ministerst­vo financí se chystá k EET spustit od poloviny příštího roku účtenkovou loterii. Ročně chce na výhrách rozdělit až 65milionů korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia