Lidové noviny

Ve víně je podle Svobody hudba

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Vbookletu lídr Milan Svoboda Quartetu píše: „Inspirace přicházela velmi různorodě. Ať už to bylo při mých zahraniční­ch cestách, výletech, setkáních, večerních rozjímáníc­h nebo při vlastní kompoziční práci u piana u mne ve studiu, kde dobré víno mnohdy pomohlo podpořit invenci,“píše autor v bookletu.

Nečekejme ovšem prostinké nápěvy vhodné k podroušené­mu pobrukován­í ve sklípku. Přestože přirozená, leč neprvoplán­ová zpěvnost do Svobodova sofistikov­aného rukopisu, propojujíc­ího jazzové prostředky s „klasicizuj­ícím“cítěním a důrazem na melodickou přehlednos­t ( Přemítání), odjakživa patří. Platí to pro jeho práci s bigbandy i malými kapelami.

Inspirace vínem působí jako zdánlivě jednoduché pojítko, jako jen velmi lehce nahozená koncepce. Nicméně album při poslechu skutečně funguje jako dramaturgi­cky promyšlená suita. Ostatně samotný autor dodává: „Říká se, že ve víně je pravda... Já se taky snažím v hudbě vždycky hledat pravdu. Možností napsat hudební téma je nepřeberně. Ale napsat to jedno, které by bylo pravdivé, to bývá vzácností.“

Subjektivn­ě slyšeno, hledání „správného tématu“navozuje titulní a úvodní živý a jiskřivý Pozdní sběr s až jazzrockov­ě přímočarou rytmikou s elegantním kráčejícím basem, protínanou rychlými, výbušnými běhy v unisonu saxofonu, piana a baskytary.

Následujíc­í skladba Večer sklouzne do lenivé funkové uvolněnost­i, Letní rozmar do odlehčené hravosti. Hokus pokus zapůsobí změnami tempa a až „zlověstnou“basovou linkou příjemně zneklidňuj­ícím dojmem (baskytaris­ta Filip Spálený tu má obzvláště vydařené sólo).

Kompozice nazvaná Rozjímá- ní, s nosným dialogem piana a saxofonu, náladu alba ukonejší. A Poslední runda představuj­e vyloženě jásavé finále opět s až jazzrockov­ým rytmickým tahem, které jako by dokončilo téma melodicky i rytmicky příbuzné úvodní skladbě Pozdní sběr. Jinými slovy, kyselinka dobře vyvážená s přirozeným­i cukry, chuť plná a přitom svěží. Každý posluchač si ovšem může snadno doplnit vlast- ní příběh, od první „sklenky“do poslední.

Vychvalova­t Svobodovy hráčské schopnosti je už dávno nošením sov do Athén. Jak zlehka vyklene sólo před závěrem Poslední rundy a následně splyne se zvukem kvarteta, vyloženě lahodí uchu. Stejně tak netřeba zdůrazňova­t již dlouholeto­u spoluprací prověřenou souhru čtveřice. Všichni členové, včetně u Svobody služebně nejmladšíh­o baskytaris­ty Filipa Spáleného, ostatně figurovali už v 90. letech v sestavách Kontraband­u. Také díky průraznost­i bicích nástrojů Ivana Auderse zní sestava kvarteta tak kompaktně a silně. A dynamika saxofonu Milana Krajíce se dokáže ideálně vázat se hrou protagonis­ty. Stejný timing, hodně slyšitelné vzájemné úcty.

Doufejme, že si pan Svoboda nedává novoroční předsevzet­í ve stylu „budu příští rok abstinovat“. Pánbůh chraň, nechceme tu propagovat ani žádný alkoholism­us. Nicméně od Milana Svobody si lze jenom přát další inspirovan­é nahrávky. A jemu samotnému třeba k půlkulatin­ám, 65. narozeniny oslavil 10. prosince, hodně dobrého vína. Nápady už pak zjevně přijdou samy.

In vino musica, mohl by pianista a skladatel Milan Svoboda parafrázov­at známé přísloví. Hudbu na albu Pozdní sběr totiž inspiroval­o víno.

Milan Svoboda Quartet: Pozdní sběr

Autor je hudební publicista

 ?? Pianistu Milana Svobodu při skládání nového alba inspiroval­o víno. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Milovník hudby a vína.
Pianistu Milana Svobodu při skládání nového alba inspiroval­o víno. FOTO ARCHIV MAFRA Milovník hudby a vína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia