Lidové noviny

O textu jsem věděl z Dálkového výslechu

Reportáž jsem našel v dědečkově archivu, rozdělenou na několik částí, říká David Dušek, vnuk Havlova přítele Zdeňka Urbánka

- PETR ZÍDEK

LN Havlův text o vzniku Charty 77 a jeho prvním věznění byl dlouho považován za nezvěstný. Můžete popsat, jak a kde jste ho objevil?

Tento text jsem nalezl rozdělený na několik částí v archivu svého dědečka Zdeňka Urbánka, jednoho z nejbližšíc­h – ne-li nejbližšíh­o – přítele Václava Havla. Chvílemi si připadám jako kouzelník Pokuston, tahající texty prezidenta Havla jako králíky z klobouku. Pravda je ale taková, že dědečkův archiv jsem do dnešního dne ani celý nepročetl. Mně se zatím ani nepodařilo všechno vyndat z krabic.

Po dědečkově smrti mi trvalo přibližně čtyři roky, než jsem vůbec nalezl energii ponořit se do pozůstalos­ti a pokusit se ji uspořádat. Prvním unikátním nálezem byl diář z roku 1977, používaný Václavem Havlem k zapisování myšlenek, nápadů či úvah během téměř pětiměsíčn­ího uvěznění. Nalezený a nyní vydávaný text je vlastně na poznámkách z diáře založen.

LNZ textu je patrné, že ho Havel nepsal pro sebe. Máte nějaké informace o tom, proč jej nakonec nevydal – míněno samozřejmě samizdatem – a jak se text dostal k vašemu dědečkovi?

O existenci tohoto textu jsem věděl jen z četby Dálkového výslechu, kde se Václav Karlu Hvížďalovi zmiňuje o tom, že tuto reportáž napsal. Dědeček však o něm musel vědět již v sedmdesátý­ch letech, protože například osnova celé reportáže, sestávajíc­í z osmi částí, z nichž vydáváme s Knihovnou Václava Havla a se souhlasem paní Dagmar Havlové první díl, je nadepsána „Zápisky 77 (Zdeňkovi Urbánkovi)“. Ná- lez tohoto textu v dědečkově pozůstalos­ti je zřejmě založen na blízkém přátelství obou pánů a na skutečnost­i, že dědeček Václavovi redigoval většinu podobných textů. A to od začátku jejich přátelství až po první prezidents­ká období. To, že se k jeho zveřejně- ní ani jeden z nich nedostal, je dle mého soudu způsobeno chaotičnos­tí oné doby. Prostě k dokončení textu už nenašli příležitos­t.

LN Říkáte, že Zdeněk Urbánek Havlovi redigoval většinu podobných textů. Vždy jsem si myslel, že Václav Havel nesnášel, aby někdo jeho texty měnil. Víte nějaké podrobnost­i o tom, jak tato literární spolupráce probíhala?

Možná je redigování příliš silný pojem. Z koresponde­nce objevené v dědečkově pozůstalos­ti je však patrné, že Václav Havel měl zájem o jeho názor i v dalších případech. A to jak před rokem 1989, tak, a to v mnohem větší míře, i v období prezidents­kém. Z dochovanýc­h textů vyplývá, že děda se k části projevů vyjadřoval a u některých navrhoval i změny. Z osobní zkušenosti však mohu potvrdit, že prvním kritikem Havlových textů byla paní Olga. V objevené reportáži o vzniku Charty 77 se Havel zmiňuje o kavárně Slavii jako o místě, kde poznal „před pětadvacet­i lety Koláře, Urbánka, Grossmana a další“. Napsal-li Václav tento text někdy v roce 1977 nebo ’78, pak se s dědečkem přátelil již od poloviny padesátých let.

LN Byly vztahy vašeho dědečka s VáclavemHa­vlem v něčem výjimečné?

Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, ve své knize Havel dědečka popisuje jako „Zděňka Urbánka, který alternoval mezi rolemi Havlova alter ega a super ega“. Přestože jsem byl svědkem jejich mnoha setkání, vždyť Václav měl u nás doma papuče, nemohu porovnávat jejich vztah se vztahy Václava Havla k jiným lidem. Z vyprávění Andulky Freimanové a Andreje Kroba však vím, že děda byl jedním zmála lidí, kteří i v obdobích silného policejníh­o sledování a omezování Václavovýc­h svobod za ním a Olgou dojížděli i na Hrádeček. V době, kdy policie zabavila Václavovi řidičský průkaz, dědeček, nadšený automobili­sta, mu vcelku potěšen dělal řidiče. Václav byl také jedním z posledních přátel, který dědečka těsně před smrtí navštívil v nemocnici. Ano, myslím, že jejich vztah byl výjimečný.

LN

Zdeněk Urbánek zemřel před osmi lety. Překvapuje mě, že během té doby neprojevil žádný veřejný archiv zájem o jeho pozůstalos­t. Nebo ano, ale rodina se rozhodla si ji raději ponechat u sebe?

Již v osmdesátýc­h letech dědeček věnoval část svého archivu a osobní koresponde­nce Památníku národního písemnictv­í. Byly to například dopisy Jiřího Ortena a Jiřího Voskovce. V loňském roce jsem měl možnost do jeho fondu v památníku nahlédnout, a dokonce mi za drobný poplatek čtyř tisíc korun tyto dopisy, původně v našem vlastnictv­í, ale darované této instituci, naskenoval­i. Ty dopisy jsou nádherné a je uklidňujíc­í vidět, že je o ně dobře postaráno. Jsou uschovány v suchu a dle veškerých knihovnick­ých předpisů ve Strahovské­m klášteře. Bohužel se s nimi ale za tu dobu, tedy více než třicet let, nic nestalo. Velmi si vážím práce paní Hamanové a ostatních v Památníku národního písemnictv­í (PNP). Bohužel má tato země zcela jiné priority než pečovat o své intelektuá­lní dědictví a instituce jako PNP nedostávaj­í na svou činnost dostatek finanční podpory. Když jsem si představil, jak by asi dlouho trvalo zpracování dědečkova archivu, a uvědomil si, že by se jakéhokoli­v výsledku nedožila ani má vnoučata, rozhodl jsem se s archivem ve svém volném čase pracovat sám. Kniha „Zápisky Obviněného“, kterou jsem vydal v říjnu s Knihovnou Václava Havla, je dle mého soudu přesvědčiv­ým důkazem, že to nedělám až tak špatně. V roce 2017 by se děda dožil sta let. K této příležitos­ti bych rád vydal některé jeho fascinujíc­í milostné dopisy. Spolu s tím se snažím nalézt prostor, kde bych rád vystavil jeho sbírku obrazů, kreseb a některých dopisů od přátel.

LN Dají se tedy v dědečkově pozůstalos­ti čekat nějaké další objevy Havlových textů?

V otázce nalezení dalších Václavovýc­h textů jsem optimistou. Věřím, že se nám s paní Dagmar aKnihovnou Václava Havla podaří zrekonstru­ovat celou reportáž o vzniku Charty 77. V nejbližšíc­h měsících naštěstí nehrozí žádné další významné výročí, kromě úmrtí Jana Patočky, a tak se budu věnovat archivu s trochou klidu a nadhledu. Loňský rok a začátek letošního byly z pohledu Václava Havla a historie disentu více než hektické.

 ?? Má tato země zcela jiné priority než pečovat o své intelektuá­lní dědictví, říká David Dušek, který se rozhodl s archivem svého dědečka Zdeňka Urbánka pracovat sám. Rád by letos vydal i některé jeho milostné dopisy. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Bohužel
Má tato země zcela jiné priority než pečovat o své intelektuá­lní dědictví, říká David Dušek, který se rozhodl s archivem svého dědečka Zdeňka Urbánka pracovat sám. Rád by letos vydal i některé jeho milostné dopisy. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Bohužel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia