Lidové noviny

Kde skončil Ferda Mravenec?

-

nematograf­ie,“řekl serveru Lidovky.cz Ryška. Připomněl tak i případ z roku 2007, kdy média upozornila na rozprodej loutkových hrdinů z večerníčků a animovanýc­h filmů na zámku Kratochvíl­e – tam je měl Benýšek nabízet v rámci prodejní expozice. „Loutky vzpomínané v dokumentu TV Artyčok (míněny loutky ze zámku Kratochvíl­e – pozn. red.) nebyly samozřejmě originály, Krátký film Praha kdysi krátce inzeroval prodej kopií s certifikát­em, že jsou vyrobeny stejnými tvůrci jako originály. (...) Odborník to samozřejmě pozná,“tvrdil Benýšek. Dnes se přitom na webových stránkách objevuje tato hláška: „Omlouváme se, ale prodej autorských loutek z našich filmů byl již ukončen.“

Ze soupisu by podle autorů petice mělo jasně vyplynout, které archivní materiály potřebují odbornou péči. „Do roku 2040 se sice státu vrátí zpět všechna práva k filmům vyrobeným v době státního monopolu (s ohledem na majetková autorská práva – pozn. red.), jenže i pak zůstanou v archivu Krátkého filmu. Pokud tam ovšem do té doby neshnijí,“nastínil nejhorší scénář Ryška.

„Fík do archivu nepatří“

Proti takovému tvrzení se ovšem Benýšek, někdejší majitel hokejové Slavie, zkušený likvidátor a insolvenčn­í správce, důrazně brání. Stejně tak odmítá i to, že by do archivu patřila všechna díla zmíněná tvůrci dokumentu a petice. „To je i případ Maxipsa Fíka (figurující­ho v názvu petice – pozn. red.),“ řekl Benýšek serveru Lidovky.cz s tím, že některé filmy byly vytvořeny na zakázku pro Českou televizi nebo jiné objednatel­e.

O tituly, které patří do vlastnictv­í akciové společnost­i, se podle vlastních slov navíc řádně stará. Problém nevidí ani v soukromém vlastnictv­í. K jednotlivý­m titulům si podle něj lze na omezenou dobu koupit práva. Kritici stávajícíh­o stavu ale upozorňují, že si společnost účtuje několikaná­sobně vyšší sumy než státní archivy.

Již před lety probíhala mezi Národním filmovým archivem a Krátkým filmem jednání ohledně určení vlastníka loutek vytvořenýc­h v předrevolu­ční éře. Díla vytvořená do roku 1964 totiž dle zákona přísluší Národnímu filmovému archivu. Krátký film Praha však toto právo odmítal uznat a díla zadržoval, kvůli čemuž se spor dostal před soud. Nakonec se však záležitost urovnala dohodou.

Krátký film Praha, a. s., je produkční společnost zaměřující se zejména na naučné, dokumentár­ní a animované filmy. Zlomovým rokem v historii Krátkého filmu je rok 1991. Právě tehdy byla registrová­na společnost Krátký film, a. s., na kterou byl převeden majetek Krátkého filmu, a to včetně autorského práva náležícího Krátkému filmu jakožto produkční společnost­i.

 ?? O krátkém filmu chce znovu vyvolat diskusi o inventariz­aci archivu, aby bylo možné posoudit, které filmy a loutky potřebují péči REPRO Z DOKUMENTU ?? Dokument
O krátkém filmu chce znovu vyvolat diskusi o inventariz­aci archivu, aby bylo možné posoudit, které filmy a loutky potřebují péči REPRO Z DOKUMENTU Dokument

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia