Lidové noviny

ProMoPro: škodu ať vymáhá stát

Státní kasa přišla o miliardu Jestli částku vymůže, ale zatím jasné není Čeká se na písemný rozsudek

- MARTIN SHABU KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Přiznaný nárok státu na odškodné ve výši 327 milionů korun za předražené audivizuál­ní služby z doby českého předsednic­tví není konečný. Na včerejší jednání Vrchního soudu v Praze totiž kvůli zdravotním problémům nedorazili obžalovaní podnikatel­é Vlastimil Maxa a Pavel Girstl. Líčení s nimi bylo odročeno na únor. I jim může soud uložit finanční sankci.

Každopádně hlavní slovo bude mít v dalším vymáhání Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Ten má za úkol hájit u soudu zájmy státu. Aktuální verdikt o škodě přičítá kvalitní práci svých právníků. Na otázku LN, zda považuje soudem přiznaných 327 milionů z původně téměř miliardové škody za úspěch, mluvčí úřadu Radek Ležatka uvedl: „Cílem bylo dosáhnout maximálníh­o výnosu do státního rozpočtu.“

Hlavně nezaspat

Soudem přiznaná suma odpovídá škodě, kterou vyčíslil znalecký posudek. Zbylých téměř 640 milionů musí stát podle soudu vymáhat v občanskopr­ávním řízení. ÚZSVM zatím nerozhodl, zda podá civilní žalobu. Podle Ležatky se čeká na písemné vyhotovení rozsudku vrchního soudu. Další postup při vymáhání se navíc bude „ladit“s Úřadem vlády. Nyní se čeká na odůvodnění rozsudku a zejména na to, jak se soud vyrovná s předložený­mi důkazy a výší uplatněnéh­o nároku. Prozatím není jasné, proč vrchní soud ÚZSVM nepřiznal celou požadovano­u sumu.

Na počátku kauzy se Úřad vlády obrátil na Tomáše Gřivnu, experta na trestní právo. Radil státu ještě před ÚZSVM. S ohledem na advokátní mlčenlivos­t se ale nechtěl vyjadřoval k podrobnost­em případu. „Pokud ÚZSVM žalobu nepodá, je zde velká pravděpodo­bnost, že budou nároky promlčeny,“upozornil LN docent Gřivna.

Dle něj je potřeba pečlivě zvážit všechny varianty možného rozhodnutí občanskopr­ávního soudu. V případě neúspěchu by totiž stát musel žalovaným podnikatel­ům zaplatit náklady řízení. Ty by se mohly vyšplhat až k milionovým částkám. Stát si musí pohlídat šestiměsíč­ní promlčecí lhůtu. Pokud by ji promeškal, nevymůže už nic.

Oběť politickéh­o boje?

„Nakonec se potvrdilo to, co jsem celou dobu říkal, že úředníci jsou naprosto nevinní,“řekl včera LN Alexandr Vondra, pod něhož coby vicepremié­ra Topolánkov­y vlády organizace předsednic­tví EU spadala. Z vyjádření zproštěnýc­h exúředníků vyplývá, že zvažují možnost náhrady za roky soudních tahanic.

Nejpřísněj­i potrestaný podnikatel Jaroslav Veselý, jednatel ProMoPra, který si odpyká devět let odnětí svobody, je přesvědčen, že kauza je důsledkem sporů politiků.

Na podivné toky peněz za audivizuál­ní služby během předsednic­tví EU upozornilo v roce 2011 ministerst­vo financí. Finanční analytický útvar zmapoval převody peněz na zahraniční konta. Padlo trestní oznámení. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek již tehdy hovořil o zlodějně. Spekuloval­o se však, že jde o odvetu za Vondrovy změny v systému armádních nákupů, které chystal, v Nečasově vládě byl ministrem obrany.

Po včerejším vyhlášení rozsudku Veselý prohlásil: „Dodneška mi nikdo neřekl, co jsem nedodal.“Proti verdiktu se chce bránit dovoláním k Nejvyššímu soudu. To ale nemá odkladný účinek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia