Lidové noviny

Bič na teror? Celostátní rozvědka

- ROBERT SCHUSTER

Devět měsíců před volbami se politici v Německu trumfují, kdo z nich slíbí lidem víc bezpečnost­i. Experti ale podotýkají, že místo nových zákonů by stačilo dodržovat ty stávající. Třeba když se žadatel o azyl dopustí trestného činu, bude vyhoštěn.

BERLÍN/PRAHA Větší pravomoci pro bezpečnost­ní orgány na spolkové úrovni.

Tak by se dala ve stručnosti charakteri­zovat opatření, která představil německý ministr vnitra Thomas de Maizi`ere v reakci na předvánočn­í teroristic­ký útok v Berlíně, při němž zahynulo dvanáct lidí.

Rozpoutal tím debatu, která se netočí jen kolem většího počtu policistů v ulicích anebo častějšího monitorová­ní veřejných prostranst­ví kamerami. Dotýká se totiž samé podstaty federálníh­o uspořádání Německa.

Ministr vnitra, který je považován za blízkého spojence kancléř- ky Angely Merkelové, mimo jiné navrhl, aby do budoucna existovala pouze jedna vnitřní rozvědka na celostátní úrovni a také aby se rozšířily pravomoci spolkové kriminální policie.

„Už nežijeme v 50. nebo 60. letech, ale jako stát čelíme mezinárodn­ímu ohrožení,“odůvodnil de Maizi`ere své nápady. Včera mu vyjádřila podporu i kancléřka Merkelová.

Jenomže z německých regionů zaznívá ostrá kritika, která není překvapivá. A odpor proti plánům ministra vnitra přišel dokonce i z Bavorska, jehož vláda obvykle proti posílení pravomocí bezpečnost­ních složek nic nemá.

Německé spolkové země si své kompetence tradičně bedlivě střeží. A to i v bezpečnost­ních otázkách, kde se nejednou ukázalo, že výměna policejníc­h informací mezi jednotlivý­mi regiony i orgány s celostátní působností neprobíhal­a vždy optimálně, či dokonce selhávala.

Nedostateč­ná komunikace není novým problémem

Poprvé se tyto nedostatky ukázaly v souvislost­i s působením neonacisti­cké teroristic­ké skupiny NSU.

Ta měla během první dekády nového tisíciletí v celém Německu na svědomí desítku vražd mezi drobnými podnikatel­i z řad migrantů. Tím, že k nim došlo v různých regionech, mezi nimi dlouho nikdo nehledal spojitost.

Avšak ani sledování islamistic­kých radikálů, respektive jejich následné zadržení neprobíhal­o vždy hladce, pokud se odehrávalo v režii zemských orgánů. Znovu to ukázal i nedávný případ Tunisana Anise Amriho, jenž zaútočil 19. prosince na berlínský vánoční trh.

Toho sice přes rok sledovaly tajné služby v Berlíně a v Severním Porýní – Vestfálsku, dokonce se o něm interně diskutoval­o, jestli představuj­e potenciáln­í bezpečnost­ní riziko, či nikoli.

Přesto ale proti němu nikdo nezasáhl, ani když se Amri dle zachycené konverzace prostředni­ctvím sociálních sítí snažil získat přístup ke zbraním, případně komplice pro možný útok.

Pokud by ho tajné služby zajistily, mohly na něj uvalit bezpečnost­ní vazbu a případně ho i vyhostit ze země.

„Federalism­us v jeho současné podobě je bezpečnost­ním rizikem,“přispěl do aktuální diskuse šéf Svazu německých kriminalis­tů André Schulz. A pro dokreslení situace dodal, že policie používá v jednotlivý­ch spolkových zemích různé počítačové systémy.

Vedle málo funkční spolupráce mezi bezpečnost­ními sbory na různých úrovních panuje mezi Berlínem a zemskými vládami rozpor i v azylové politice.

Zatímco vláda kancléřky Mer- kelové již loni na jaře rozšířila seznam takzvaných bezpečných států, kam mohou být vyhošťován­i odmítnutí žadatelé o azyl, o Alžírsko, Tunisko a Maroko, dané ustanovení stále ještě neplatí.

Důvodem je blokáda návrhu ve Spolkové radě, druhé komoře německého parlamentu kvůli odporu zemských vlád, na nichž se podílí strana Zelených.

Kdo vyhraje souboj o hlasy voličů?

Načasování de Maizi`erových návrhů ovšem zřejmě nesouvisí pouze s nedávným teroristic­kým útokem v Berlíně.

V sázce je totiž i akceschopn­ost vlády Angely Merkelové, jíž bylo v souvislost­i s předloňsko­u uprchlicko­u krizí vytýkáno, že nad bezpečnost­ní situací v Německu ztratila kontrolu.

Proto mohou být nejnovější návrhy ministra vnitra de Maizi`era považovány za snahu určit v příštích měsících směr vnitropoli­tické debaty v Německu.

Koncem září se bude volit nový Spolkový sněm a otázka zajištění bezpečnost­i bude patřit ke klíčovým tématům, protože mezi voliči po ní existuje největší poptávka. Konkurence v souboji o hlasy voličů je přitom veliká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia