Lidové noviny

Izraelský soud vojákovi nevěří

- TEL AVIV

Pro jedny znamená včerejší proces s vojákem Elorem Azariou hanbu a konec izraelské armády, pro jiné je spravedliv­ým odsouzením za zbytečnou smrt. Před tříčlenným vojenským tribunálem stanul 20letý seržant izraelské armády, který loni 24. března zabil v Hebronu Palestince Abdala Fattáha Šarífa, jenž předtím nožem zaútočil na Azariovy kolegy. Soud shledal vojáka vinným ze zabití.

Azaria přišel na místo několik minut po útoku dvou Palestinců na izraelské vojáky. Jeden z útočníků už byl mrtvý, druhý ležel zraněný rovněž na zemi. Azaria přistoupil k ležícímu Šarífovi a střelil ho do hlavy. Video z incidentu loni zveřejnila organizace pro lidská práva Betselem.

„Střelbou porušil příkazy, terorista nepředstav­oval žádnou hroz- bu,“odůvodnila verdikt tříčlennéh­o tribunálu předsedají­cí soudkyně Maja Hellerová.

Vojenský soud také svůj verdikt, který v zemi vyvolal velké pozdvižení, odůvodnil tím, že obviněný během procesu několikrát změnil výpověď. Odmítl také tvrzení obhajoby, podle níž byl Palestinec mrtvý už v okamžiku, kdy na něj Azaria vystřelil. Soudkyně Hellerová připomněla fakt, že obhájci na jednu stranu argumentov­ali tím, že Šaríf byl už mrtvý, na druhou stranu ale i strachem Azarii z dalšího útoku.

Soud zpochybnil i výpověď Eljahu Libmana, jednoho ze seržantový­ch kolegů a přátel. Ten sice uvedl, že i on sám se obával, že terorista má u sebe výbušninu, video ale ukázalo, že zřejmě lhal, protože stál ke zraněnému Palestinci zády a otočil se až po Azario- vě výstřelu. Zatímco seržantovi přímí nadřízení jeho vinu nepopírali a zmínili i jeho údajný výrok, že teroristé si zaslouží smrt, na stranu obviněného se postavili tři bývalí generálové.

Ministři obrany Avigdor Lieberman, školství Naftali Benet a kulturyMir­i Regevová žádali okamžitě po vyhlášení rozsudku milost. Večer se k nim připojil i premiér Benjamin Netanjahu. Před budovou soudu se včera shromáždil­y asi čtyři stovky demonstran­tů, mezi nimiž nechyběli radikální fanoušci fotbalovéh­o klubu Bejtar Jeruzalém. Policie při střetech zadržela čtyři lidi.

Výši trestu by měl soud oznámit později, Azariovi advokáti už ale oznámili, že se jejich klient odvolá. Nejvyšší trest za zabití je 20 let vězení, čeká se ale takový, jenž bude v dolní hranici sazby. rok

 ?? Ria u soudu s otcem. Obviněný AzaFOTO REUTERS ?? Zabíjel, i když nemusel.
Ria u soudu s otcem. Obviněný AzaFOTO REUTERS Zabíjel, i když nemusel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia