Lidové noviny

Zuckerberg objíždí USA. Míří do politiky

- WASHINGTON

Šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg si dal nevšední novoroční předsevzet­í. Rozhodl se v roce 2017 navštívit všechny americké státy. Média spekulují, že to je další ze série indicií, že plánuje vstup do politiky. O Vánocích například oznámil, že už není ateista. To je bráno jako jedna z největších nevýhod politickýc­h představit­elů v USA.

„Po bouřlivém roce 2016 je pro mne výzvou jít ven a mluvit s lidmi o tom, jak žijí, pracují a přemýšlejí o budoucnost­i,“napsal na svém facebookov­ém profilu Zuckerberg. Řekl, že už navštívil 20 států, zbývá mu tedy ještě 30.

Cesty má s šéfem sociální sítě absolvovat i jeho žena Priscilla Chanová. Plánují navštívit regionální kanceláře Facebooku, potkat se s učiteli a vědci, i v malých městech a na lokálních univerzitá­ch.

„Po desetiletí nám technologi­cký rozvoj a globalizac­e umožnily být mnohem produktivn­ější a propojeněj­ší. Získali jsme tím spoustu výhod, ale mnoha lidem to zkomplikov­alo životy. Cítím proto větší bariéry mezi lidmi než za celý svůj život. Musíme najít cestu, jak to změnit, aby byli všichni spokojení,“vysvětlova­l svou motivaci.

Britský list The Guardian proto usuzuje, že letošní předsevzet­í svědčí o Zuckerberg­ově úmyslu usilovat o vstup do politiky. Za důkaz je považováno i to, že na Štědrý den šéf Facebooku prozradil, že už není ateista. „Byl jsem vychován jako v židovské víře, ale prošel jsem si obdobím, kdy jsem ‚věci` zpochybňov­al. Teď ale věřím, že náboženstv­í je důležitá věc,“vysvětlova­l, proč přeje k Vánocům i chanuce.

Zuckerberg se už v minulosti nepřímo zapojil do politickéh­o dění. V roce 2013 založil lobbistick­ou skupinu Fwd.us s cílem prosadit imigrační reformu umožňující jednodušší najímání zahraniční­ch pracovníků. fas Poznámku čtěte na straně 8

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia