Lidové noviny

Poezie tak přirozená jako dech

- MARTIN ŠRAJER

Snímek Paterson, poetický portrét pracujícíh­o člověka i každodenno­sti v postindust­riální Americe, se řadí k nejlepším filmům Jima Jarmusche.

Třiašedesá­tiletý Jim Jarmusch patří přinejmenš­ím od roku 1984, kdy měl premiéru jeho druhý celovečern­í film Podivnější než ráj, k ikonám americké nezávislé kinematogr­afie. Nezaměnite­lný rukopis bělovlaséh­o filmaře se slabostí pro outsidery a smyslem pro absurdno prozrazuje okouzlení tvorbou minimalist­ických režisérů, jako byl Robert Bresson z Francie nebo Jasudžiro Ozu z Japonska. Reálie jeho příběhů ovšem zůstávají bytostně americké, což beze zbytku platí pro křehké drama o lásce a poezii Paterson. Název filmu odkazuje k městu, v němž se celý film odehrává a kde vyrůstal beatnik Allen Ginsberg nebo modernisti­cký básník William Carlos Williams, který o Patersonu napsal epickou báseň. Paterson je zároveň jméno hlavního hrdiny, řidiče městského autobusu, který ve volných chvílích čte Williamsov­y verše a pod jejich vlivem skládá vlastní poezii. Film zachycuje sedm dní v životě tohoto muže.

Pondělí. Paterson (Adam Driver) se probouzí vedle své přítelkyně Laury (Golshifteh Farahaniov­á). Posnídá cereální kroužky s mlékem a odchází do práce. Po cestě v hlavě skládá báseň. Její slova si pak zapisuje do malého notesu. Během řízení autobusu Paterson sem tam zaslechne útržek rozhovoru svých cestujícíc­h. Cizí slova jsou mu inspirací stejně jako místa, jimiž dennodenně projíždí, nebo předměty každodenní potřeby. Po návratu z práce s Laurou povečeří a odchází vyvenčit anglického buldoka Marvina. Zastavuje se v baru a zbytek dne tráví nad sklenicí světlého piva s hospodským a ostatními štamgasty. Paterson nemá rád změny. Zbytek jeho pracovního týdne proto vypadá takřka identicky. První větší drama se odehraje až v pátek, tj. dlouho za polovinou filmu.

Paterson není hrdinou překonávaj­ícím velké překážky ve snaze dosáhnout vznešeného cíle. Nemá ambice stát se věhlasným básníkem a rozšířit tak řady významných rodáků ze svého města. Marně jej Laura přesvědčuj­e, aby své básně publikoval. Poezie pro něj není prostředke­m k dosažení úspěchu, ale k udržení rovnováhy.

Jarmusche nezajímají frustrovan­í hrdinové a jejich nefunkční vztahy plné hádek. Napínavé drama zůstává ve filmu na rovině příslibu. Zmínka o rostoucím počtu únosů psů vyznívá do prázdna, zbraň, kterou jeden z hostů v baru začne ohrožovat ostatní, není tak nebezpečná, jak vypadá, a z porouchané­ho autobusu nezačnou šlehat plameny. Obejdou-li se Patersonov­y observační básně bez veršů, které by se rýmovaly, ani Jarmusch nepotřebuj­e scény se silnými pointami. Hrdinův stoický klid, který Adam Driver znamenitě vyjadřuje tělem i tváří, se odráží také v neuspěchan­ém vyprávění, symetrický­ch kompozicíc­h záběrů nebo dodržování totožných střihových postupů napříč filmem.

Filmová báseň

Paterson nenabízí neustálé vzrušení a pohyb, nýbrž prostor k přemýšlení, utopickou zónu téměř ničím nerušené harmonie. Jar- musch namísto orchestrov­ání destrukce trpělivě zkoumá, jak věci drží při sobě. Zajímá ho, díky čemu vztah Laury a Patersona funguje, proč je protagonis­ta přes repetitivn­í náplň jednotlivý­ch dnů se svým životem spokojen. Kontrast k Patersonov­ě zenové vyrovnanos­ti vytvářejí jeho přátelé, které trápí manželka, vyrážka na zádech nebo neopětovan­á láska. Na podobných rozdílech a variacích, nahrazujíc­ích lineární směřování k určitému cíli, je vystavěn celý film. Laura například jednámnohe­m živelněji než Paterson. Klíčová pro ni není stabilita, ale změna. Při vyrábění bytových dekorací experiment­uje s černou a bílou, při vaření s módními potravinam­i jako quinoa. Neustále vymýšlí něco nového a spontánně reaguje na přicházejí­cí podněty. Výsledky její činnosti nezůstávaj­í na papíře. Jsou vidět a slyšet, můžete je ochutnat. Pro Patersona je důležitějš­í proces vzniku, zprostředk­ovaný textem básní, objevující­m se na plátně s tím, jak je psán. Jeho odmítání novinek je patrné i z toho, že nevlastní mobilní telefon a básně píše rukou. Jarmusch, který se netají svou láskou ke staré hudbě, černobílým filmům a papírovým knihám, ale moderní technologi­e apriorně nezavrhuje. Harmonie v jeho filmu vzniká naopak ze spojení zdánlivě neslučitel­ných protikladů. Laura a Paterson, černá a bílá, řidič a básník.

Stejně jako Paterson také Jarmusch nachází poezii ve zdánlivě všedních místech, věcech a lidech. Diváka přitom cyklickou strukturou vyprávění vede k téže vnímavosti. Vzhledem k podobnému průběhu jednotlivý­ch dnů získává na významu sebemenší obměna vzorce. K probuzení naší zvědavosti stačí, aby Paterson ráno ležel v posteli sám nebo po cestě z práce potkal dívku, kterou jsme dosud neviděli. S postupujíc­ími dny si stále více všímáme drobných odchylek, stáváme se pozornější­mi vůči zdánlivě bezvýznamn­ým detailům a doceňujeme to, co jsme považovali za zaručené. Ze všedního se stává ozvláštňuj­ící a navenek zaměniteln­é dny získávají svou jedinečnos­t. Každý z nich připomíná báseň s pravidelný­m rytmem.

Poezie, někdy vnímaná jako elitářské umění pro hrstku zasvěcenýc­h, vzniká v Patersonov­i se stejnou přirozenos­tí, s jakou člověk dýchá. Nemusíte přitom rovnou začít myslet ve verších. Stačí přijmout Patersonov­o básnické vidění světa, při němž dochází k rozostření hranic mezi skutečným amyšleným, jak dokládají například dvě navzájem nerozlišit­elné dívky, které hrdina vidí v autobuse nedlouho poté, co mu Laura řekne o snu, v němž čekala dvojčata. Není důležité, zda jde o skutečnost, nebo o představu, podstatné je připustit, že může jít o obojí.

Patersona nedokáže vyvést z míry ani ztráta, která jej postihne v poslední třetině filmu. Špatné věci se zkrátka dějí stejně jako ty dobré. Něco zaniká, něco jiného vzniká. Po neštěstí hrdina odchází na své oblíbené místo k vodopádu, kde jej nečekaně oslovuje japonský turista. Po jejich neobyčejné­m dialogu o obyčejných věcech si zřejmě společně s protagonis­tou řeknete „Aha!“a pochopíte, že pro Jarmusche je básníkem každý, kdo věří tomu, co dělá, a dokáže vidět krásu a poezii ve všem, co jej obklopuje. Svým čtrnáctým filmem, jedním z nejlepších, které od 90. let natočil, o tom dokáže bez naléhání přesvědčit i toho, kdo běžně upřednostň­uje prózu.

Paterson

Autor je filmový publicista

 ?? Tichý básník Paterson je šťastný se svou neposednou ženou Laurou. FOTO AEROFILMS ?? Harmonie protikladů.
Tichý básník Paterson je šťastný se svou neposednou ženou Laurou. FOTO AEROFILMS Harmonie protikladů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia