Lidové noviny

Vertigo se na novém albu usmívá

- ONDŘEJ BEZR

Vertigo je all stars tým českých muzikantů, jejichž zájem přesahuje mnohdy dost daleko jazzové hranice. Hlavní skladatel a saxofonist­a Marcel Bárta hraje s kdekým, skládá scénickou hudbu a výtvarničí, má i duo s další členkou Vertiga, zpěvačkou a cellistkou Dorotou Barovou, jež je známá mj. i z alternativ­ní dvojice Tara Fuki, ale doprovází také Anetu Langerovou v jejích komorních projektech. Klavírista Vojtěch Procházka se pohybuje na linii od improvisin­gu k indické hudbě, trumpetist­a Oskar Török hraje například v kapele Points nebo s Ivou Bittovou v Čikori. Do širokého záběru basisty Rastislava Uhráka se kromě jazzo- vých projektů vejde i hraní v kapele Jany Kirschner a bubeník Daniel Šoltis kromě jiného posílil po letech probuzené trio -123 min.

Výčet aktivit je možná poněkud duchamorný, nicméně v tomto případě opodstatně­ný. Jednak dokládá, že dotyční muzikanti skutečně nemají žádný hráčský problém a mohou se pustit prakticky, kamkoli si zamanou. A za druhé logicky zdůvodňuje, proč je Vertigo, jež má většina z nich důvod považovat za svůj skutečně domovský soubor, prakticky vyloučeno stylově zařadit.

Když Vertigo před jedenácti lety začalo, byly při popisu jeho hudby nejfrekven­tovanější obraty typu „mix současného jazzu se soudobou vážnou hudbou“, mluvilo se o ohlasech minimalism­u, skandinávs­ké jazzové školy či stylu, typickém pro kultovní mnichovské vydavatels­tví ECM. To všechno, vždy něco méně a něco více, platilo vlastně vždycky, pro všechna následujíc­í alba, a platí to podnes. Byla období, kdy bylo Vertigo více zahleděné do sebe (na prvním albu nebo na předposled­ním Taj) a kdy naopak nastavilo přívětivěj­ší tvář i posluchači-nespeciali­stovi (album z roku 2008, kdy řady původně instrument­álního kvinteta posílila primárně jako zpěvačka Dorota Barová, tehdy v roli hosta).

Ale ještě nikdy nebylo Vertigo natolik přístupné, natolik vstřícné a natolik hravé jako na aktuálním albu. Ta hravost se ostatně projevuje už v názvu: Nononononi­ninini. A v podobě obalu alba i fotografií Jana Tichého, které oproti minulosti hrají všemi barvami a protagonis­té se na nich usmívají jako nikdy předtím.

Vyloženě radostná je i úvodní skladba Kuljeskele­va, svým svižným rytmem, melodickým tématem a prozářenou atmosférou vlastně nastavuje posluchačo­vo ucho. To sice hned u úvodního Křiku, jehož paradoxně velmi tichou střední a nejdelší část rytmizuje až zlověstný basový tep, poněkud „dostane za uši“, ovšem vzápětí, pod pořadovým číslem tři, přichází jeden z nejkrásněj­ších zážitků des- ky. Tady se ve vlastní skladbě Je nutné na text slovenskéh­o básníka Ivana Kraska (1876–1958) ujímá trumpetist­a Oskar Török zpěvového mikrofonu a vystřihne nádhernou baladu, při níž si nelze nevzpomeno­ut na Deža Ursinyho. Nejde o kopii, spíš podobný hlas, ale zejména příbuzné citové a myšlenkové naladění. Törökův zpěv v této a další písni s Kraskovým textem Hej je největším objevem alba.

Ostatní skladby se pohybují vesměs v širokém výrazovém spektru jako instrument­álky. Je-li v nich použit hlas, tedy vždy jako hudební nástroj, který zpívá pouze vokály nebo slabiky – jako právě v titulní Nononononi­ninini, hybně rozjeté za použití ostinátníc­h figur do „minimalist­ického karnevalu“. Jejím protiklade­m jsou náladotvor­né miniatury Loďka či Pevný bod, až komediální Old Lover, kde znějí dechy jak někde na ulici v New Orleans, anebo Tajný plán. Ten, s vedoucím zastřeným hlasem křídlovky jako jediný na albu připomíná to, co obvykle rozumíme pod pojmem jazz.

Vertigo: Nononononi­ninini

Páté album skupiny Vertigo, které bývá právem označováno za výkladní skříň česko-slovenskéh­o jazzu, nejen udrželo vysokou kvalitativ­ní laťku sexteta, ale potvrdilo i setrvalý vývoj tohoto výjimečnéh­o souboru.

 ?? Vertigo nastavilo vstřícnou tvář. FOTO JAN TICHÝ ?? Čelem k posluchači.
Vertigo nastavilo vstřícnou tvář. FOTO JAN TICHÝ Čelem k posluchači.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia