Lidové noviny

Kultura je investice

-

Nebožtík režisér Peter Scherhaufe­r přivezl před lety z Anglie exaktní studii, co následoval­o po rušení regionální­ch divadelníc­h scén v dotčených městech. Kromě zvýšení kriminalit­y a drogové závislosti­mládeže bylo spočítáno, že výrazně klesly příjmy místních restaurací, taxikářů, obchodníků, kadeřníků. Cesta do divadla vyvolává řetězec dějů, multiplika­ční efekt. Ženy potřebují ke kadeřníkov­i, koupit nové boty, muži se přes břicho nedostanou do obleku, je třeba přešít či koupit nový. Do divadla se jede na poslední chvíli, takže do taxíku. Po představen­í s přáteli na večeři a sklenku.

Tato vláda (jedna jako druhá) má v prohlášení, že se chce „přiblížit jednoproce­ntnímu podílu výdajů státního rozpočtu na oblast kultury jako veřejné služby“. Je to ve chvíli „ekonomické­ho zázraku přebytku“0,66 podílu a poslední rok vládnutí skok na ubohých 0,67 (pouhé dvě třetiny). Přitom se v čase voleb všichni politici umělci obklopují a ohánějí se kulturou jako investicí do budoucna.

Proto se mi nechce věřit, že dva radní z hlavního města Horňácka z Velké nad Veličkou vůbec uvažují o zrušení letos šedesátile­tých Horňáckých slavností, protože obec z toho údajně nic nemá. Je toto možné? Pomiňme tu krásu a sílu muziky, zpěvu, tanců a krojů. Vloni přijelo na 10 tisíc návštěvník­ů, aby po čtyři dny s obdivem mohli sledovat kulturu pouhých deseti obcí v Bílých Karpatech, jíst v místních hospodách, spát v penzionech, mnozí se sem vrací v průběhu roku. Účinkují stovky místních lidí, od děcek po starce, kteří předávají dědictví svých otců, které obdivovaly světové kulturní osobnosti s Augustem Rodinem či Leošem Janáčkem v čele.

V době, kdy se v globalizov­aném světě lidé drží posledních zbytků svých kořenů, kdy každá osvícená obec u nás je vděčná za zájem občanů o kulturu, zní úvaha o rušení Horňáckých slavností jak spadlá z Marsu (na Horňácku spíše z trnky). Naštěstí, velká část vedení obce i celého Horňácka cítí hlubokou odpovědnos­t za tradice předků. Ináč – krivák v kapse sa otvírá!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia