Lidové noviny

USA se po Obamovi už stýská

Pozitivní pohled na odcházejíc­ího prezidenta má kořeny v rozpačitos­ti z jeho nástupce

-

Vúnoru 2010 se u silnic v Minnesotě a později i jinde v USA objevily billboardy s Georgem Bushem a s nápisem: „Už se vám po mně stýská?“Barack Obama, Bushův nástupce v Bílém domě, měl za sebou první rok v úřadě a poté, co do americké ekonomiky podle vzoru Keynes napustil bilion stimulační­ch dolarů, v Kongresu bez jediného hlasu republikán­ů právě čerstvě protlačil reformu zdravotnic­tví. Mnohým Američanům, a to i těm, kteří předtím Bushe nemuseli, se skutečně začalo trochu stýskat. Bush jim najednou připadal – přes své zahraničně­politické kovbojské manýry – jako docela umírněný politik.

Ale prezident se s prezidente­m sešel a vida: Obama začíná některým Američanům chybět – a opět i těm, kteří jeho politiku neoblibova­li a ani nevolili jeho potenciáln­í ideovou pokračovat­elku Hillary Clintonovo­u – ještě dříve, než za necelé tři týdny opustí Bílý dům. Důvodem je opět nástupce – zvolený prezident Donald Trump. Jen s tím rozdílem, že tentokrát nejde o politický program, ale o charakter, životní příběh a hodnoty budoucího šéfa Bílého domu. O příklad, který tím vším dává. I mnozí Trumpovi voliči tuší, že v tomto ohledu si Amerika pohorší.

Společnost zralá na změnu

V pondělním textu pro New York Times to hezky vystihl „křupan“z Apalačskýc­h hor J. D. Vance, jehož autobiogra­fická kniha Hillbilly Elegy se v Americe stala jedním z bestseller­ů volební sezony 2016. Čtyřicátní­k Vance, který se narodil v Kentucky a vyrostl v dělnickém městě v Ohiu, aby se pak vytrhl z rodinného a společensk­ého předurčení a vystudoval Yale Law School, levicovým liberálům alespoň trochu objasnil, odkud se berou a kdo vlastně vůbec jsou Trumpovi voliči. Je sice pravda, že Vance ve své knize generalizu­je, jeho zkušenost je ale zcela autentická – a hlavně důvěrně zná oba americké světy. Dělnické, kulturní, „Rust Belt“zázemí, z kterého vytěžil Trump, a na druhé straně prostředí progresivn­ích městských liberálů.

„Dvacátého ledna si politická část mého mozku úlevně oddechne,“píše J. D. Vance o dni, kdy Obama opustí Bílý dům. Věří, že s Trumpem přijde změna v americké vnitřní a zahraniční politice. Ale jako někdo, kdo se od dětství snažil doufat, že „kluk, který vyrostl jako já“vůbec může dosáhnout na americký sen, bude zároveň zažívat protichůdn­ý pocit. Barack Obama a „příklad, kterým se stal“mu budou napříště scházet. Bude mu chybět prezident, který se nenarodil se stříbrnou lžičkou v puse, který byl vychován svobodnou matkou, ale pak sám dokázal založit a udržet pevnou rodinu. A který přišel do Bílého domu s manželkou a dcerami stejně, jako teď po osmi letech úřad opustí. Bez privátních excesů a skandálů, bez kostlivců ve skříni.

J. D. Vance vystihuje, co jsme viděli v celé americké prezidents­ké kampani a co teď ukazují průzkumy i po Trumpově zvolení. Společnost byla zralá na změnu a tou Hillary Clintonová rozhodně nebyla. Poli- tické a kulturní kyvadlo bylo Obamou vychýleno rychleji a dále, než velká část Američanů dokázala přijmout. Trump se nabídl jako těžká váha, která pohyb kyvadla zvrátí. Vyhrál, ale jako nejtemnějš­í kandidát moderní americké historie. V jednom z posledních předvolebn­ích průzkumů Gallupova ústavu jej vnímalo negativně 61 procent Američanů.

Jeden z nejhůře hodnocenýc­h nastupujíc­ích prezidentů

Necelé tři týdny před inaugurací se na tom nic moc nezměnilo, Trump zůstává jedním z nejhůře hodnocenýc­h nastupujíc­ích prezidentů USA. Zatímco Obamu či George Bushe ve srovnateln­ém období, mezi jejich zvolením a inaugurací, většina Američanů viděla příznivě (68 procent pro Obamu, respektive 58 procent pro Bushe), Trump je stále v červených číslech, na hranici 45 procent. Do určité míry za to může hluboké politické rozštěpení amerického voličstva a to, že demokraté nejsou schopni Trumpa přijmout jako svého prezidenta. Když Obama v roce 2008 vyhrál volby, i mezi republikán­y vyskočila jeho „obliba“o 15 bodů, z 19 na 34 procent. Trump je ovšem i jako zvolený prezident mezi demokraty stále stejně nenáviděn, pozitivní názor se po volbách zdvihl jen o dva body, ze šesti na osm procent.

Hlavním důvodem rozporupln­ého pocitu, s kterým Amerika hledí vstříc Trumpově prezidents­tví, je však on sám. Jeho voliči věří, že zásadně otočí politickým kormidlem, a proto mu dali hlas. Ale Trumpovo osobní ustrojení? Rozpačitý pohled na tuhle Trumpovu tvář nejspíše vysvětluje, proč se Obama nyní naopak těší překvapivě velké oblibě. Pozitivně jej vnímá 57 procent Američanů, tedy stejně jako Ronalda Reagana, když odcházel z úřadu. Amerika vyhlíží revolučníh­o politika Trumpa, ale zároveň se jí už stýská po Obamovi. Po prezidento­vi důvěryhodn­é, pevné osobní integrity. Hillbilly J. D. Vance s Obamou nesouhlasi­l jako s politikem, ale přiznává mu, že je „obdivuhodn­ý člověk“. S Trumpem se to má spíše naopak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia