Lidové noviny

Venku z bubliny

Mark Zuckerberg z Facebooku objevuje svět

-

Svět je placatý, jak napsal ve slavné knize sloupkař New York Times Thomas Friedman. A Mark Zuckerberg – ano ten, který přibil čtvrtinu světové populace k monitorům počítačů a mobilů – vyráží ze své bubliny poslouchat hlasy reálného světa. A editoři v médiích, kteří vnímají svět jen skrze facebookov­é stránky, už spekulují o Zuckerberg­ově vstupu do politiky… jako třeba noviny, které jsou světové a zásadní zejména v české kotlině: britský Guardian.

Zuckerberg přitom do politiky vstupuje neustále. Nejen přímo, jako když před čtyřmi lety založil lobbistick­ou skupinu FWD.us (Vpřed, Ameriko), která chce změnit imigrační politiku USA. Vstupuje do ní nepřímo denně, když jeho algoritmy předurčují, co uživatelé uvidí, tedy co budou číst a čemu věřit. Při letošních prezidents­kých volbách se ukázalo, že pro 44 procent Američanů (dle Pew Research Center) byly primární informace z Facebooku, přičemž falešné zprávy měly poprvé větší dopad než zprávy z tradičních médií.

Je to logické – a absurdní. Logické proto, že svět virtuálníc­h sociálních sítí je úplně jiný než svět reálných sociálních sítí. Takže je logické, že mesianisti­ckým komplexem trpící Zuckerberg chce poznat i tu neelektron­ickou tvář Ameriky. A absurdní proto, že to byl právě jeho vynález, který stamiliony mladých vyhnal z kandelábrů před školou, zadních sedaček velkých amerických aut i středoevro­pských hospod, kde se normálně lidsky bratřili, a nechal je žvatlat a žvatlat elektronic­ky – a zejména osaměle – v teple domova.

Zuckerberg­ův plán zní, jako kdyby ho psali nějací hodně lajdáčtí kreativci: „Spolupráci s naší komunitou jsem si na těchto výzvách vždy užíval, a zítra doplním, jak se může přidat kdokoliv z celého světa. Na tuto výzvu se velice těším a doufám, že se potkám i s vámi! Náplní mé práce je propojovat lidi a zajistit, aby byl vyslyšen hlas každého člověka.“

Přejme mladému vizionáři mnoho úspěchů v poznávání světa bez nul a jedniček. A nám ostatním dost ostražitos­ti vůči Guardianu – i Facebooku. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia