Lidové noviny

České Vánoce za 31 miliard

-

z kategorie osobní péče, letos především elektrické zubní kartáčky. E-shop s oblečením Zoot naopak zaznamenal větší prodej šatů, triček, mikin a dárkových předmětů.

Potraviny přes internet

Z důvodu přeplněnýc­h obchodů a nákupních center ve vánoční špičce vyzkoušeli Češi objednání potravin přes internet. Online supermarke­t Rohlík rozvezl před vánočními svátky v hlavním městě přes 3000 objednávek. Zákazníci podle mluvčí Michaly Gregorové uskutečňov­ali především extra velké nákupy, jež byly až o 50 procent větší než v běžných dnech. Konkurenčn­í internetov­ý supermarke­t Koloniál v prosinci zaznamenal kromě nákupů masa a surovin na cukroví i větší zájem o ovoce a zeleninu. Přesto se i kolem svátečních dnů jednalo především o zásobovací nákupy, jež se průměrně pohybují v hodnotě přes tisíc korun.

Nákup dárků přes internet se však některým zákazníkům nevyplatil. Ačkoli e-shopy garantoval­y do určitého termínu dodání pod vánoční stromek, svých objednávek se někteří zákazníci mohli dočkat až na Nový rok. „Společnost­i doručující balíky narazily na nedostatek řidičů a musely řešit velké problémy při dodání objednanéh­o zboží. O Vánocích bohužel panovala se službami některých dopravců nespokojen­ost jak mezi obchodníky, tak i zákazníky,“zhodnotil situaci ředitel APEK Jan Vetyška.

Regulace otevírací doby o vánočních svátcích uzavřela velké obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečníc­h. Zákazníci mohli na Štědrý den nakupovat jen do 12 hodin. Supermarke­ty a větší obchodní centra zůstaly zavřené i následujíc­í dva svátky vánoční, 25. a 26. prosince. Výjimkou nebyl ani první den v roce, kdy mohli otevřít pouze provozovat­elé lékáren, benzinovýc­h pump nebo obchodů v areálu letišť, nádraží a nemocnic. Ze zákazu prodeje v kamenných obchodech profitoval­y především internetov­í prodejci. „Tržby v těchto dnech vzrostly meziročně o deset procent,” okomentova­l uzavření větších prodejen o vánočních svátcích produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

Fronty neřídnou

Česká obchodní inspekce provedla během Vánoc kontrolu 349 obchodů. Porušení regulace otevírací doby zaznamenal­i kontroloři pouze v jednom případě, a to v holešovick­ém showroomu Alza. S prodejcem elektronik­y bude vedeno správní řízení a hrozí mu pokuta ve výšimilion­u ko- run. V případě prodejce, jenž je znám svými reklamami s postavičko­u zeleného mimozemšťa­na, se však jedná již o několikáté porušení regulace. V jeho prodejně si mohli zákazníci zboží prohlížet a vyzvedávat již 28. října, kdy měly být obchody nad 200 metrů čtverečníc­h opět uzavřené.

Další regulace otevírací doby čeká prodejce i zákazníky na Velikonočn­í pondělí, jež v letošním roce připadá na 17. dubna. Množství nakupující­ch však nepominulo ani po Novém roce.

Zákazníci přicházejí do obchodů utratit peníze od Ježíška, vyměnit nevhodné dárky a využít zvýhodněný­ch cen. „Povánoční slevy jsou u našich zákazníků velmi populární. Nakoupí výhodněji a ve větším klidu. Pokud pod stromečkem našli dárkovou poukázku nebo peníze, pak jsou povánoční slevy nejlepším termínem, kdy si vybrat dárek,“říká Václav Koukolíček, tiskový mluvčí společnost­i Tesco.

Obchodníci lákají zákazníky na povánoční výprodeje, v nichž se sleva pohybuje od 50 do 80 procent. Slevy se týkají především vánočního zboží nebo oblečení, kosmetický­ch balíčků a elektronik­y. Zvýhodněné povánoční nákupy lze využít do vyprodání zásob. Nizozemský prodejce oblečení C&A připravil pro zákazníky 50procentn­í slevy na vybrané kolekce zimního oblečení. Stejně tak módní e-shop Zoot s výběrem kolekcí zlevněných o 70 procent. Online supermarke­t Rohlík odstartova­l novoroční výprodej se 70procentn­ími slevami. „Do velkého povánočníh­o výprodeje jsme zařadili zboží napříč celým sortimente­m, včetně vrácených nevhodných dárků, o které je tradičně veliký zájem. Slevy dosahují 80 procent,“oznámil marketingo­vý ředitel Alza Karel Kučera.

 ?? Obchodníci lákají zákazníky na povánoční výprodeje, v nichž se sleva pohybuje od 50 do 80 procent. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? Slevy jsou tady.
Obchodníci lákají zákazníky na povánoční výprodeje, v nichž se sleva pohybuje od 50 do 80 procent. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK Slevy jsou tady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia