Lidové noviny

Pracujícíc­h seniorů přibývá. I díky „volnosti“

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Demografic­ká křivka je neúprosná. A pracovní trh se tomu postupně musí přizpůsobi­t. Například v roce 2015 podle údajů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) pracovalo zhruba 358 tisíc seniorů starších 60 let; 108 tisíc z nich přitom bylo starších 65 let. Ve druhém čtvrtletí roku 2016 se pak zvýšil počet pracujícíc­h v tomto věku zhruba na 126 tisíc. Této skutečnost­i nahrává i fakt, že česká legislativ­a umožňuje pobírat starobní důchod a současně pracovat.

Variant, jak si práci se zaměstnava­telem dohodnout, je přitom hned několik. Nejčastějš­í formou je pracovní poměr na dobu neurčitou, v menší míře na dobu určitou. Poměrně často lidé prostě pokračují v práci, kterou vykonávali již předtím. „Pracovní smlouva v takovém případě běží dál,“říká advokátka Barbora Israeljan Mokrošová. Platí se dále stejné odvody na zdravotní, nemocenské a sociální pojištění, stejná pravidla platí pro dovolenou, ale třeba i pro případ, že se člověk rozhodne ze zaměstnání odejít. A stejné je to i v situaci, kdy se rozhodnete uzavřít nový pracovní poměr jinde.

Rovněž v případě dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti platí pro starobní důchodce stejná pravidla jako u ostatních pracovníků.

Podnikání v důchodu

Také mezi podnikatel­i je řada penzistů. Podnikání v důchodu má přitom jednu nespornou výhodu. „Pokud člověk pobírá starobní důchod a zároveň podniká, nahlíží se na jeho podnikání jako na vedlejší činnost,“vysvětluje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnost­i TaxVision. První rok podnikání je podle ní u vedlejší činnosti administra­tivně nenáročný. Není třeba odvádět zálohy na zdravotní ani sociální pojištění. Ty se platí až zpětně po odevzdání přehledů a počítají se z reálného ročního výdělku z podnikání. Pokud jde o placení daní, platí pro všechny živnostník­y stejná pravidla bez ohledu na věk.

Práce zvýší penzi

A je tu ještě jedna výhoda. Jestliže je člověk pobírající starobní důchod nadále výdělečně činný a stále si platí sociální pojištění nebo ho za něj odvádí zaměstnava­tel, může se jeho důchod navýšit. Zvýšení činí 0,4% výpočtovéh­o základu za každých 360 odpracovan­ých dní. Ale pozor, do těchto 360 dnů se nezapočítá­vá doba neplacenéh­o volna, neomluvené absence, dočasná pracovní neschopnos­t či ošetřování člena domácnosti. „Příjemcům starobního důchodu, kteří při důchodu dlouhodobě pracují či podnikají, doporučuje­me, aby si o přepočet důchodu požádali ideálně vždy po získání 360 dní výdělečné činnosti,“říká Eliška Volfová, ředitelka sekce provádění důchodovéh­o pojištění ČSSZ.

Vše, co zde bylo řečeno, platí ale pouze pro ty, kteří jsou v „řádném“důchodu. V předčasném důchodu je možnost přivýdělku značně omezená. Senior nesmí mít výdělek, který zakládá účast na nemocenské­m pojištění nebo ze kterého se platí sociální pojištění. „To znamená, že senior nesmí být v klasickém zaměstnane­ckém poměru a případné podnikání může být jen drobné,“říká Štarmanová. Toto omezení však trvá jen do doby, než člověk dosáhne řádného důchodovéh­o věku. Potom již může pracovat bez omezení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia