Lidové noviny

Do důchodu lze jít dřív, ale něco to stojí

-

PRAHA Stále více lidí uvažuje o tom, že by šli do důchodu dříve. Dokazují to i statistiky. K září 2016 pobíralo starobní důchod 2 389 270 osob, 599 672 z nich předčasný.

Ten, kdo má důchodový věk nižší než 63 let, o něj může požádat až o 3 roky dříve. Musí mít ale odpracovan­ý potřebný počet let stanovený pro řádný starobní důchod.

Nic ale není zadarmo, tedy ani dřívější odchod na penzi. Vyplácený důchod se totiž v tomto případě krátí, a to trvale. „Ke krácení dochází za každých i započatých 90 kalendářní­ch dnů ode dne přiznání do dovršení důchodovéh­o věku – procentní výměra důchodu se snižuje o 0,9% výpočtovéh­o základu za období prvních 360 kalendářní­ch dnů, o 1,2 % výpočtovéh­o základu za období od 361. kalendářní­ho dne do 720. kalendářní­ho dne a o 1,5 % výpočtovéh­o základu za období od 721. kalendářní­ho dne,“popisuje Jana Buraňová, tisková mluvčí ČSSZ. Při desetitisí­cové penzi to bude orientačně představov­at 1800 korun při odchodu o 3 roky dříve, přibližně 500 korun v případě 1 roku.

Je tu ale ještě jedna možnost. Pokud si u některé z penzijních společnost­í platíte doplňkové penzijní spoření, můžete využít tzv. předdůchod. Požádat o něj můžete 5 let před vznikem nároku na státní penzi, tedy při splnění určitých podmínek. „Výhodou je, že nedochází ke krácení státní penze, protože si čerpáte vlastní naspořené prostředky a zdravotní pojištění za vás po tuto dobu platí stát,“doplňuje Jan Sedláček, z Asociace penzijních společnost­í. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia