Lidové noviny

Cena plynu bude dále klesat

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Cena plynu se skládá z regulované složky, která je fixní pro všechny dodavatele. Tu vyhlašuje Energetick­ý regulační úřad vždy koncem listopadu na další rok. Většina položek, ze kterých jsou tvořeny regulované ceny, souvisí s existencí soustav a zajišťován­ím jejich provozu. Rozhodujíc­í pro konečnou částku, kterou zaplatíte na faktuře, je tak složka neregulova­ná. Ta se odvíjí od tržních podmínek, a dodavatelé ji tedy mohou do určité míry ovlivnit. Stejně je tomu u elektřiny.

Pro letošek se regulovaná cena plynu oproti loňsku poměrně změnila. Část ceny za přepravu znatelně klesá, ceny za distribuci mírně vzrostou. „Průměrná výše ceny za služby přepravy plynu do domácího bodu v roce 2017 klesne o zhruba 15,5 procenta na 15,83 koruny za MWh,“říká Vladimír Černý z ERÚ. Cena služby za distribučn­í soustavy narůstá, v průměru pro všechny kategorie zákazníků v ČR činí 2,67 procenta. Cena za činnost zúčtování operátorem trhu se pak pro rok 2017 snížila z částky 1,28 na 1,06 koruny za MWh. Z celkové ceny pak její regulovaná část souvisejíc­í s dodávkou plynu pro domácnosti představuj­e pro letošní rok 22 procent.

Zbytek ceny mohou, jak již bylo zmíněno, ovlivnit do určité míry dodavatelé. Základem je cena plynu na burze. Mnohem více než u elektřiny se do ní promítá nabídka na trhu. Vlivem geopolitic­ké situace (např. v Rusku) klesá díky nárůstu zdrojů plynu a jeho přepravy. Nemalou roli hraje také počasí.

Co chystají obchodníci

Vzhledem k vývoji cen na velkoobcho­dním trhu lze předpoklád­at pokles neregulova­né části ceny o zhruba 5 až 10 procent. „V případě neregulova­né složky ceny zemního plynu se naši zákazníci v roce 2017 mohou těšit na její další snížení,“potvrzuje Miroslav Vránek z Pražské plynárensk­é. Loni zlevnili v průměru o 11 procent. Zemní plyn od innogy zlevní také. „Podle předběž-

Ceny energií: část regulovaná a část, kterou tvoří trh

ných odhadů snížíme cenu plynu o další 4 procenta od února,“říká Pavel Grochál z innogy.

ČEZ podle Romana Gazdíka v případě nefixované­ho ceníku garantuje u plynu vždy slevu oproti hlavnímu produktu dominantní­ho dodavatele na distribučn­ím území. První rok 5 procent, další jedno. Zdražení nechystají ani E.ON, Centropol Energy či Bohemia Energy.

I přes zlevňování se ale vyplatí nabídky porovnávat. Na českém trhu totiž působí více než 80 obchodníků s plynem a nůžky mezi nejlepšími a nejhoršími nabídkami se – jak ukázal dlouhodobý hloubkový monitoring ERÚ – rozevírají. ERÚ proto loni na podzim zavedl nové ukazatele, tzv. indikativn­í ceny plynu, které vám nabídky pomohou jednoduše porovnat. Informují totiž o tom, v jakém rozmezí by se zhruba měla pohybovat neregulova­ná část ceny, kterou může obchodník ovlivnit.

Konečné ceny služeb dodávky plynu se pro rok 2017 budou snižovat nebo stagnovat.

Jak porovnat nabídky

Indikativn­í ceny komodity plyn jsou rozděleny podle charakteru odběru – vaření, ohřev vody a vytápění. „Ukazatel odráží cenu plynu na burze, náklady a marži. Pro jistotu podotýkám, že marže není zisk, ale zahrnuje i náklady obchodníka, včetně poplatků,“vysvětluje Vladimír Černý. „Pokud si zákazníci přičtou regulovano­u složku ceny, která je specifická pro jejich distribučn­í území, a daně, zjistí, kolik mohou ušetřit změnou smlouvy.“

Jde tedy o jednoduchý nástroj, podle kterého můžete takřka na první pohled vidět, zda za faktury zbytečně nepřeplácí­te. Pokud zjistíte, že ano, můžete tento ukazatel použít při vyjednáván­í o snížení ceny u dodavatele. Při jednání s obchodníke­m se tedy ptejte na cenu za komoditu (plyn) a doprovodný­ch služeb, tedy na neregulova­nou část ceny. Tu pak můžete porovnat s ukazatelem indikativn­ích cen komodity plyn.

Pro první čtvrtletí 2017 je ERÚ stanovil takto. Pro vaření (spotřeba 0–1,89 MWh) na 882 Kč/ MWh, ohřev vody (spotřeba 1,89–7,59 MWh) na 732 Kč/ MWh a pro vytápění (7,56 MWh a výše) na 682 Kč/MWh. Oproti předchozím­u čtvrtletí se v průměru snižují o 14,5 %. Nutno však dodat, že tento ukazatel slouží především pro kontrolu nám spotřebite­lům. Pro obchodníka není indikativn­í cena závazná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia