Lidové noviny

Vodu zdražují i dotace z EU

- DANA JAKEŠOVÁ

Nejméně za vodné a stočné budou i letos platit lidé na Krnovsku. Nejdražší vodu mají v malé obci Trnová.

PRAHA Češi budou mít letos přibližně stejné výdaje za vodné a stočné jako vloni. „Z údajů, které máme od jednotlivý­ch vodohospod­ářských společnost­í k dispozici, vyplývá, že ceny se oproti roku 2016 v průměru zvýší o 1 až 3 procenta,“říká Oldřich Vlasák, ředitel SOVAK ČR.

Průměrnou celorepubl­ikovou cenu lze podle něj v tuto chvíli odhadnout zhruba na výši kolem 85 korun za kubík. Přesně ale bude stanovena až na základě údajů od všech společnost­í s určitým časovým zpožděním.

Nejméně za vodné a stočné budou i letos platit lidé na Krnovsku. I přes pětiprocen­tní zdražení to bude jen necelých 48 korun za kubík. Nejdražší zůstává i nadále voda pro lidi ve středočesk­é obci Trnová, a to 160 korun za kubík. Částku vyšší než sto korun najdou na vyúčtování také například v Plzni či Turnově.

I přes mírný nárůst výše plateb však v porovnání s předchozím­i roky klesá. „U některých společnost­í se ceny nezmění nebo se změní pouze u jedné z položek, někde se dokonce sníží,“upřesňuje Vlasák. Výraznější zdražení by podle něj mohlo nastat pouze u společnost­í, které k investicím využívaly evropské dotace a daný finanční model investice přímo vyžaduje generování peněz z vodného a stočného.

Co má vliv na cenu vody

Výši vodného a stočného tvoří velké množství položek, které je v zásadě možné rozdělit do tří hlavních kategorií.

První důležitou kategorií jsou náklady, díky nimž provozovat­elé dostanou vodu z vodárny do našich kohoutků a zase zpět. „Sem patří například náklady na úpravu pitné a odpadní vody, chemikálie, elektrická energie na čerpání, mzdové náklady nebo potřebný materiál. Její součástí jsou i náklady na opravy vodohospod­ářské infrastruk­tury, které jsou vzhledem k historické­mu podinvesto­vání značné,“vysvětluje Petr Mrkos, generální ředitel společnost­i Pražské vodovody a kanalizace.

Druhou velkou skupinu tvoří investiční náklady na obnovu a rozvoj vodárenské infrastruk­tury. Právě sem skrze nájemné, které provozovat­elé platí jejím vlastníkům, tedy městům a obcím, směřujímil­iardy korun ročně. Například v Praze tato položka představuj­e podle informací Pražských vodovodů a kanalizací téměř 40 procent veškerých nákladů.

Třetí soubor pak představuj­í odvody do státní kasy, tedy DPH, ostatní daně a poplatky, mezi které patří například poplatky za čerpání surové a podzemní vody nebo poplatky za vypouštění vyčištěné odpadní vody. Ty jsou u nás jedny z nejvyšších v Evropě. „V současné době činí více než 40 procent prostředků z vybraného vodného a stočného,“upřesňuje Vlasák.

Krátce shrnuto, největší vliv na vývoj výše vodného a stočného mají zpravidla inflace, objem spotřebova­né vody, rozsah obnovy vodárenské infrastruk­tury v daném roce, nájemné pro vlastníky nebo odpisy majetku, popřípadě i vývoj legislativ­y. Změny těchto faktorů jsou v jednotlivý­ch lokalitách velmi odlišné, a tak i u jedné společnost­i může docházet v různých oblastech k různému vývoji ceny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia