Lidové noviny

Sparta dá Konatému ještě jednu šanci

Zimní příprava Sparty

- DAVID ČERMÁK

Ví, že je před ním spousta práce. A tak Tomáš Požár, nový hlavní trenér fotbalové Sparty, nezahálí. I přes Vánoce byl často v kanceláři na Letné a řešil důležité otázky spojené se startem zimní přípravy. Včetně ožehavé situace okolo záložníka Konatého.

PRAHA „V podstatě jsem stadion neopustil, byl jsem tu přes svátky, je to pro mě každodenní záležitost,“líčil na prvním setkání s novináři v novém roce šéf sparťanské lavičky. „Jak se v nové roli cítím? Spíš přemýšlím o různých variantách, jak naše představy přenést na tým. Tím se zaobírám víc než svými pocity.“

Na co se tedy chcete v přípravě nejvíc zaměřit?

Na to, abychom si osvojili principy hry, které chceme aplikovat na jaře. Abychom vypilovali součinnost tak, aby to plnilo naše představy.

V jakém stavu teď tým je? A jak to vypadá s Tomášem Rosickým?

Přes svátky trénoval individuál­ně, dál bude pokračovat ve skupinovém režimu s těmi, kdo nejsou úplně fit. Drobné potíže má taky Pepa Šural a Holzer, jinak by měli být všichni, vyjma Frýdka, v pořádku.

Kdy by se mohl Rosický vrátit do zápasů?

Na přelomu ledna a února bychom mohli vědět víc. Zhruba v té době by se mohl naplno zapojit do tréninku s týmem.

Přípravu začal s áčkem i Tiémoko Konaté, který strávil podzim v juniorce poté, co si chtěl vytrucovat přestup. Jaká je teď jeho pozice?

Timmy byl jedním z nás, udělal chybu. Bohužel velkou chybu, takovou, o které jsme si mysleli, že mu ji nedokážeme odpustit. Ale situace se vyvíjela, všechny strany o tom přemýšlely. Uvědomili jsme si, že chybujeme všichni a všichni si zasloužíme druhou šanci. Timmy ztratil naši důvěru, ale chceme mu vytvořit podmínky, aby ji znovu získal.

Může ji získat i u fanoušků? Část z nich se obrátila proti němu.

Samozřejmě přemýšlíme i o tomhle. Já jsem žádal lidi v klu- bu a žádám i fanoušky, aby se k našemu přístupu přidali, aby mu zkusili dát novou šanci. Ale záleží na jeho přístupu. Snad k tomu přistoupí správně, bude přínosem a bude pracovat tak, jak by hráč v takovém klubu měl.

Zatím jste přivedli dvě posily: španělskéh­o útočníka Néstora Albiacha a rumunského obránce Bogdana Vătăjelua. Jak je hodnotíte?

Néstor nám všem je dobře známý, působil delší dobu v Česku a je to jeden z hráčů v lize, kteří mají na to, aby náš tým obohatili. Vhodně doplní kádr, vytvoří kon- kurenční prostředí na pozicích, kde může hrát.

A Vătăjelua?

Hrál rumunskou ligu, je to levý bek, typ hráče pohyblivéh­o, dobrého v zakládání akcí. Slušná levá noha, aktivní dopředu, adresný v centru. Typologick­y je to hráč, jakého jsme hledali. Taky on zvýší konkurenci.

Jak to vypadá s Janem Sýkorou z Liberce, na kterého máte předkupní právo a o kterého se intenzivně zajímá Slavia?

V úterý jsme obdrželi od Liberce oficiální informaci o nabídce, kterou dostal. My máme šest dní na to, abychom se vyjádřili, jestli to budeme řešit. Momentálně jsme ve fázi, kdy přemýšlíme o reakci.

Ojiných příchodech neuvažujet­e?

K případným příchodům dojde jen tehdy, když rozpoznáme nějakou výjimečnou příležitos­t, pokud budeme reagovat na něco, co se nám nebude líbit během přípravy, nebo když bude mít někdo zdravotní problém.

Sparta má teď široký realizační tým. Jak zatím probíhá spolupráce?

Kromě Tomáše Rosického, jenž trénuje individuál­ně, je mimo také Martin Frýdek, který se zotavuje po operaci kolena. Chybí rovněž Costa, připravují­cí se s reprezenta­cí Zimbabwe na mistrovstv­í Afriky. Z hostování se naopak vrátili Matěj Hybš, David Březina a brankář Viktor Budinský, k dispozici jsou i čerstvé posily Néstor Albiach a Bogdan Vătăjelu.

První přípravný zápas měla Sparta odehrát v sobotu proti Vltavínu, duel byl však kvůli špatnému počasí zrušen. Letenští tak nastoupí až za týden proti Freiburgu v rámci soustředěn­í v Málaze, kam odletí v neděli. Po návratu je v Praze čekají zápasy s Teplicemi, Ústím nad Labem a Ružomberke­m. Poté tým opět zamíří do Španělska, kde se postupně utká se Štýrským Hradcem, Ferencváro­sem a Petrohrade­m. Generálkou na jaro bude duel se Žilinou. První soutěžní zápas čeká Spartu už 16. února, kdy se představí ve 2. kole Evropské ligy v Rostově. Domácí soutěž rozehraje o třetím únorovém víkendu proti Bohemians 1905.

Je široký, já jsem toho zastáncem, v Evropě je to běžné. Klade to vyšší nároky na koordinaci a organizaci, ať už jde o zdravotnic­ký, nebo trenérský tým, nebo oddělení skautingu. Detaily toho, jak systém funguje, si ale necháme pro sebe.

Také soupiska je našlapaná, do tréninku se zapojilo 32 hráčů. Kolik jich v ideálním případě chcete mít v kádru pro jaro?

Určitě bychom chtěli dvacet plnohodnot­ných hráčů a tři gólmany. A k tomu tři mladé hráče, kteří budou sbírat zkušenosti.

 ?? Zimní přípravu se Spartou zahájil i záložník Tiémoko Konaté, který byl před časem vyřazen z kádru. Vymáhal si totiž přestup do Steauy Bukurešť. FOTO ČTK ?? Na milost.
Zimní přípravu se Spartou zahájil i záložník Tiémoko Konaté, který byl před časem vyřazen z kádru. Vymáhal si totiž přestup do Steauy Bukurešť. FOTO ČTK Na milost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia