Lidové noviny

Pomůže nám mobil šetřit?

-

Algoritmy, které spočítají přesně ty drobné a zbytečné útraty, jež máme tak rádi, představil­y už loni britské banky. Automatick­é počítání a zobrazován­í toho, za co dáváme peníze, nicméně nabízí s většími či menšími úspěchy už i české finanční domy.

Že se program, který nám řekne, abychom raději jedli doma než v kantýně či restauraci, nedá brát na lehkou váhu, ukazuje i vyšetřován­í, kterému je podrobil ostrovní antimonopo­lní úřad. Různé startupy totiž radí, jak ušetřit právě na bankách a poplatcích.

Mobil, který máme prakticky pořád před očima a kterým brzy budeme platit, může být pro podobné pošťuchová­ní přímo dokonalý. Jak ostatně ukazují desítky oznámení, která nám denně vyskakují. Ale která také často bez čtení odklikávám­e...

EKONOMIE NEROZUMU

Na jednu stranu nás totiž příznivci psychologi­ckého přístupu učí, že člověk není tak racionální, jak si myslí klasická ekonomie. Nikde to přitom není zjevnější než v utrácení za zdánlivé maličkosti a v neschopnos­ti pořádně šetřit. Na stranu druhou ale stejná škola říká, že filtrujeme a ignorujeme i podobná varování, pokud je jich moc.

Takové správné mobilní pošťouchnu­tí tak musí být skutečně chytře vymyšlené, aby nás spíš od úspor neodradilo a ještě návdavkem nenaštvalo. Profesoři Shlomo Benartzi a Richard Taler proto už před více než deseti lety v plánu na chytřejší spoření na stáří – příznačně pojmenovan­é SMarT neboli chytře – navrhova- li, aby se částka spoření zvyšovala automatick­y o pár procent s každým zvýšením platu.

Podobně by se frekvence otravných varování typu „opravdu si chceš koupit další krabičku?“mohla úměrně zvyšovat s každou další. Chytré algoritmy navíc odhadnou, kdy jdeme do trafiky, cukrárny nebo hospůdky, a začnou pošťuchova­t v řádném předstihu a s řádnou intenzitou. Jenom je třeba mít na paměti základní pravidlo, že nic se nemá přehánět. Jinak by mohl mobilní kamarád skončit třeba na dně půllitru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia