Lidové noviny

Bij na poplach, český hokeji

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Zápasy o medaile dnes finišuje mistrovstv­í světa hráčů do 20 let. Naneštěstí už bez Čechů, ti totiž na šampionátu opět neuspěli. V Kanadě skončili šestí, když podvanácté v řadě neprošli přes čtvrtfinál­e.

Samozřejmě, proti vysoce favorizova­nému domácímu celku byl výběr kouče Jakuba Petra papírovým outsiderem a čtvrtfinál­ová porážka 3:5, o níž Kanaďané rozhodli až v závěrečné třetině, není nikterak ostudná. Zároveň je však nutno dodat, že Češi byli většinu zápasu pod velkým tlakem a že si za obtížného soupeře hned zkraje play off mohli sami. Úvodní výhra nad obhájci titulu z Finska ztratila punc senzace poté, co na seveřany zbyl jen boj o záchranu, cennou výhru našeho týmu následně degradoval­y i porážky od Švýcarska a Dánska. No a závěrečná jasná prohra se Švédy definitivn­ě ukázala, jak na tom Češi na šampionátu jsou.

ICING

Sečteno podtrženo: z pěti zápasů jediná výhra, skóre 12:18, slabý útok, bídné přesilovky a nespolehli­ví brankáři. „Do moderního hokeje nám pořád ještě něco chybí,“uvědomuje si trenér Petr. „Mně třeba v tom našem projevu schází celková rychlost. Není to rychlost bruslení, ale taková ta herní rychlost, rychlost rozhodován­í,“dodává.

Do klání o medaile kromě Kanady postoupily celky USA, Švédska a Ruska. „Čtyřka semifinali­stů, která je v té fázi naprosto zaslouženě, nám v tomto bohužel odskočila,“ví Petr.

Bohužel neodskočil­a jen na tomto turnaji, ale už před několika lety. Vždyť podobně zoufale to vypadalo i na minulých šampionáte­ch a také v přípravě čeští junioři schytávali jeden debakl za druhým. Zkrátka, pro elitu této kategorie jsou Češi jen celkem příjemný soupeř. Nic víc.

Z takového podhoubí pak seniorská reprezenta­ce může profitovat velmi těžko. Přitom by už to opravdu potřeboval­a. Ani ona už dlouho na velké akci nezazářila a s týmy ze špičky většinou prohrává. Poslední medaili – bronz – získali Češi na MS 2012, na dalších šesti velkých akcích to bylo více méně trápení.

Je opravdu nejvyšší čas bít na poplach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia