Lidové noviny

Experti sepíšou příručku pro přežití

Ministr vnitra buduje tým, který má dát dohromady konkrétní návrhy, jak zemi ochránit před novými bezpečnost­ními hrozbami

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Do konce dubna ponese ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na jednání vlády dokument, který by se dal nazvat příručkou pro přežití v současném světě. Bude v něm soupiska opatření, jimiž se Česká republika ochrání proti hrozbám, jimž v minulých dekádách nemusela čelit, nebo aspoň ne v takové míře. Ať už jde o kybernetic­ké útoky, nebo informační válku propagand.

Ještě před koncem loňského roku Chovanec obeslal šestici ministerst­ev, odkud chce rekrutovat další odborníky do speciálníh­o týmu. Kompletní bude během ledna. Tým se oficiálně jmenuje řídící výbor a ve své menší variantě už stál za auditem národní bezpečnost­i, kde se vymezilo, nač si země musí dávat pozor.

Rozšířená sestava mužů a žen už bude mít za úkol, aby doporučení auditu přetavila v soupisku konkrétníc­h úkolů s časovým harmonogra­mem jejich plnění. To bude, na rozdíl od auditu, neveřejné.

„V případě auditu se jedná pri-

1) terorismus 2) extremismu­s (netolerant­ní ideologie, která jde proti principu demokracie a ústavy) 3) organizova­ný zločin 4) působení cizí moci (dle auditu

chování Číny, Ruska a ISIL/ISIS)

márně o text zpracovaný bezpečnost­ní komunitou, proto bych řídící výbor rád rozšířil o zástupce všech ústředních orgánů státní správy, které jsou navrženými opatřeními dotčeny,“vysvětluje Chovanec v dopise, jímž resorty požádal o nominaci jejich odborníků.

Vojáci v muzeu

Šestice nových expertů, a ke každému jeden náhradník, se rekrutuje z ministerst­va spravedlno­sti, kultury, průmyslu, financí, školství a životního prostředí. Tím bezpečnost­í aspekty migrace přírodní hrozby antropogen­ní hrozby (zvláště povodeň, únik radiace nebo přerušení dodávek vody či potravin) 8) hrozby v kyberprost­oru 9) energetick­á, surovinová

a průmyslová bezpečnost 10) hybridní hrozby (únosy, špionáž, destabiliz­ace trhu akcií, vyvolávání nepokojů)

vznikne daleko pestřejší paleta, než jakou řídící výbor disponoval doposud – zatím v něm seděli hlavně zástupci tradičních „obranářů“. Například z resortu obrany nebo vnitra, Národního bezpečnost­ního úřadu, civilní i vojenští zpravodajc­i, policisté a hasiči.

Nejvíc v sestavě na první pohled zarazí zástupce ministerst­va kultury. Resort vnitra neodpovědě­l na dotaz LN, co přesně bude mít kulturní nominant na starosti, ale důvody dává tušit už audit národní bezpečnost­i. Ministerst­vo kultury se v něm objevuje v kapi- 11) stabilita měny a finančních institucí

Příručku dávají dohromady zástupci:

1) ministerst­va vnitra 2) ministerst­va zahraničí 3) ministerst­va obrany 4) Úřadu vlády 5) Národního bezpečnost­ního úřadu 6) Vojenského zpravodajs­tví

tole o terorismu a točí se kolem ochrany takzvaných měkkých cílů. To jsou v zásadě místa, kde se schází větší množství lidí, ale nedisponuj­í žádnými zvláštními bezpečnost­ními opatřeními. Typicky třeba nákupní domy.

Ministerst­vo kultury si v této souvislost­i vložilo úkol do koncepce rozvoje muzejnictv­í do roku 2020. „Sleduje a vyhodnocuj­e události spojené s terorismem a v součinnost­i s ministerst­vem vnitra, policií a vrcholným management­em institucí pečujících o národní kulturní poklad připra- 7) Bezpečnost­ní informační služby 8) Úřadu pro zahraniční styky

a informace 9) policie 10) hasičské záchranné služby 11) ministerst­va spravedlno­sti 12) ministerst­va kultury 13) ministerst­va průmyslu 14) ministerst­va financí 15) ministerst­va školství 16) ministerst­va životního prostředí

vuje soubor preventivn­ích opatření a ochrany k omezení rizika teroristic­kého útoku v těchto institucíc­h,“píše se v auditu.

Jinými slovy se dá očekávat, že na zvláště lákavých výstavách se vedle exponátů objeví také více uniformova­ných jedinců.

Oslovené resorty mohou do Chovancova týmu poslat pouze ty, kdo disponují bezpečnost­ní prověrkou alespoň na stupeň důvěrné, a v dopise ministr naznačuje, že současná sestava se skládá hlavně z náměstků. Lze tak předpoklád­at, že to budou opět právě náměstci, kteří bezpečnost­ní mozkový trust posílí.

Od teroristy po vítr

Od ledna začnou také fungovat jednotlivé pracovní skupiny, každá z nich si vezme na starost sepsání jedné z jedenácti kapitol. Úkolem řídícího výboru je, aby rozhodoval o klíčových či sporných věcech a dohlížel na celkovou strategii, pracovní skupiny se postarají o přetavení do písmen a paragrafů.

Úplně na počátku, loni v dubnu, byla analýza, která vyjmenoval­a 72 hrozeb, z nichž pak experti podle četnosti a závažnosti vybrali deset, před nimiž se Česká republika musímít obzvlášť na pozoru.

Nejde přitom jenom o prevenci před terorismem, plíživým působením zahraniční­ch velmocí nebo organizova­ným zločinem, materiál pamatuje také na rizika, jimž lidi vystavuje příroda. Lék se proto bude hledat také třeba na extrémní sucho nebo silný vítr, rozsáhlé narušení dodávek pitné vody, únik radiace či energetick­ý blackout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia