Lidové noviny

V kauze „Špindl“figuruje i exhejtman

- ONDŘEJ KOUTNÍK

ŠPINDLERŮV MLÝN / PRAHA Řada velkých českých kauz trpí stejným problémem. V sítích vyšetřovat­elů mnohdy uvíznou „čarodějové druhé kategorie“, tedy pouze úředníci či bílí koně. Naopak politici či vlivní podnikatel­é vyváznou bez „ztráty kytičky“. Jde o případy jako Opencard, Key Investment­s a nedávno ProMoPro. Na podobnou věc nyní LN narazily v kauze týkající se miliardářs­ké pře o výstavbu nepovolený­ch bytových domů ve Špindlerov­ě Mlýně, o které list informoval v pátek.

Chudáci úředníci

V případu, v němž byli obžalováni úředníci P. K. a J. S. (LN jejich plnou identitu znají) ze stavebního úřadu ve Špindlerov­ě Mlýně a krajského úřadu v Hradci Králové, se totiž v květnu minulého roku objevil záhadný dokument. Jde o stížnost na postup vyšetřovat­elů, kteří měli kauzu výstavby domů na starost. Autorovi stížnosti vadilo, že mezi obviněnými loni v květnu skončili jen pracovníci úřadů, kteří v letech 2012 až 2014 umožnili výstavbu dvou objektů nevyhovují­cích územnímu plánu.

„Policie Královéhra­deckého kraje, asi ve spojení se státním zastupitel­stvím kraje, si chce usnadnit práci a celou záležitost, která nasvědčuje závažné trestné činnosti zasahující výkon státní správy i samosprávy, možnému praní špinavých peněz i přímému nebo nepřímému úplatkářst­ví, svalit pouze na dva úředníky,“napsal anonym, který měl dle informací zmíněných v dokumentu vhled do případu.

Autor oznámení měl podezření, že úředníci nejednali ze své iniciativy, ale na něčí popud. „Ing. Cejnar (Zbyněk Cejnar je jedním ze spolumajit­elů firmy Hawk Real, která byla stavitelem problemati­ckých nemovitost­í – pozn. red.) navštívil hejtmana kraje Lubomíra France a údajně na něm požadoval intervenci v problémech, které měl se stavbou a změnami stavebních rozhodnutí,“napsal ve stížnosti, kterou v květnu 2016 doručil na Vrchní státní zastupitel­ství v Praze k rukám Lenky Bradáčové. Její úřad následně z důvodu věcné a místní příslušnos­ti věc postoupil na krajské zastupitel­ství v Hradci Králové, které dokument obratem „přepinklo“okresním žalobcům v Trutnově.

Bývalému královéhra­deckému hejtmanovi z ČSSD ani podnikatel­i Cejnarovi z firmy Hawk Real však nic nehrozí. Trutnovský­m vyšetřovat­elům se podezření obsažená ve stížnosti ověřit nepodařilo. Okolnosti, na které oznámení mířilo, by se případně odehrály před třemi až čtyřmi lety, tudíž detektivov­é by nyní ani neměli šanci věc vyšetřit. „Jiné osoby, proti kterým by mělo být zahájeno trestní stíhání, nebyly zjištěny. Zmiňované spojitosti nebyly prokázány,“řekl LN trutnovský dozorový státní zástupce Jindřich Dušek.

Bývalý hejtman Franc dva dny na dotazy neodpovída­l. LN se ho podařilo dohnat až telefonick­y. „Nemám co odpovídat. Nemusíte mi věřit, ale jméno Cejnar mi nic neříká. Na druhou stranou nevím, jestli jsem se s tím člověkem náho- dou někde nepotkal. V žádném případu, o kterém mluvíte, jsem ale neinterven­oval. Vím pouze to, že padlo obvinění dvou úředníků,“řekl LN Franc, kterému policisté loni v září v souvislost­i s tendrem na dostavbu náchodské nemocnice prohledali kancelář i byt. Podnikatel Cejnar ani přes urgence na SMS dotazy nereagoval.

Průlomová kauza

Celou kauzu pomohl nastartova­t bývalý šéf investic ČEZ Vladimír Schmalz, kterému problemati­cké dva bytové domy investoři postavili těsně v sousedství. S projektovo­u dokumentac­í na začátku stavebního a územního řízení souhlasil, pak však došlo bez jeho vědomí ke stavebním změnám – a stavba „nabobtnala“. Schmalz se obrátil na stavební úřad ve Špindlu i na krajský úřad v Hradci Králové s žádostí o zastavení stavby, nikdo mu však v letech 2013 a 2014 nevyhověl. Pomohl až zástupce ombudsmank­y Stanislav Křeček, který dal jeho stížnostem za pravdu. Případ si na- konec převzala policie, která obvinila dva úředníky. Koncem ledna začne kauzu rozmotávat Okresní soud v Trutnově.

Podle odborníka na stavební právo Jana Šmída z advokátní kanceláře VSP je to kauza průlomová. „Obecně mohu uvést, že si nejsem vědom jiného případu, kdy by za svá pochybení při výkonu funkce byli trestně stíháni úředníci stavebního úřadu. Již v tomto ohledu je tedy možné označit případ za průlomový,“napsal LN Šmíd.

Případ podle něho může být precedenčn­í. Pokud budou úředníci odsouzeni, není vyloučeno, že dojde ke zbourání problemati­ckých haciend. „Případný odsuzující rozsudek by zřejmě zapříčinil další revizi rozhodnutí stavebního úřadu, včetně stavebního povolení nebo územního rozhodnutí v dané věci. Stavební řízení by bylo možné obnovit a vrátit do stavu před povolením stavby. Výsledkem by mohlo být i odstranění předmětnýc­h staveb. Takové situace jsou v realitě českého stavebního práva ojedinělé,“dodal advokát Šmíd.

 ?? Bývalý hejtman Královéhra­deckého kraje za ČSSD FOTO MAFRA – MARTIN HORKÝ ?? Lubomír Franc,
Bývalý hejtman Královéhra­deckého kraje za ČSSD FOTO MAFRA – MARTIN HORKÝ Lubomír Franc,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia