Lidové noviny

Vědci „luští“záhadné biorytmy

- MARTIN RYCHLÍK ČESKÉ BUDĚJOVICE

Bohužel stále ještě výjimečnou událostí je pro české vědce zisk grantů Evropské výzkumné rady (ERC). Jediným úspěšným žadatelem v ČR se v soutěži o konsolidač­ní granty – podpory pro již etablované vědce – stal entomolog David Doležel z Biologické­ho centra Akademie věd v Českých Budějovicí­ch.

Jeho tým získal na pětiletý výzkum „fotoperiod­ických hodin“u hmyzu dva miliony eur čili 54 milionů korun. Dvaačtyřic­etiletý Doležel, jenž se zabývá adaptací hmyzu na sezonní změny a působil i v USA, patří mezi pouhých 314 vědců v Evropě, kteří dosáhli na štědré financován­í. České ústavy získaly grant jen osmkrát.

Proč je téma hmyzích biorytmů tak důležité? „Ačkoli známe tisíce druhů hmyzu se schopností­měřit délku dne a podle té předvídat změny ročních období, skutečný mechanismu­s těchto vnitřních hodin je nejasný jak na molekulárn­í, genetické, tak i na anatomické úrovni. Před sebou máme velmi důležitou a základní adaptaci, u které v podstatě vůbec nezná- me mechanismu­s,“řekl Doležel o průkopnick­ém bádání.

Zajištění týmu i doktorandů

Tento typ ERC grantů je určen vynikající­m vědcům, kteří mají sedm až dvanáct let od doktorátu, ale potřebují konsolidov­at své výzkumné skupiny. Proto více než polovina z pětileté podpory půjde na platy poměrně velkého týmu lidí: čtyř postdoktor­andů, dvou techniků i doktorandů (jinak závislých na malých stipendiíc­h).

Pro studenty je to vynikající možnost, jak se dostat k výzkumu světové úrovně. „Výstupem je vysvětlit, jak celý mechanismu­s foto- Rok 2013 (1 získaný grant):

Michal Koucký (MFF, Univerzita Karlova) – IT, počítačová věda Rok 2014 (4 získané granty):

Petr Svoboda (Ústav molekulárn­í genetiky Akademie věd) – genetika

Jan Kuneš (Fyzikální ústav Akademie věd, od loňska však na TU Vídeň) – magnetické materiály

Josef Urban (CIIRC–ČVUT) – umělá inteligenc­e, kybernetik­a periodický­ch hodin vypadá a jak to funguje. Tedy výstupem budou vědecké publikace a pochopení základní biologie,“říká Doležel, jenž vyučuje na Jihočeské univerzitě různé kurzy jako kurzy chronobiol­ogie či funkční genomiky.

Motivací k zisku takto prestižníh­o grantumu bylo úsilí o rozluštění záhady. „Studujete fenomén, protože je natolik zajímavý, že to samo o sobě za to stojí. Navíc dostanete důvěru, že na něco i přijdete... Konkrétní aplikace z toho plynou až následovně – pochopením mechanismů řídících sezonní rytmy můžeme specificky cílit na určité hmyzí škůdce, možná vyro-

Michal Otyepka (RCPTM/ Univerzita Palackého) – 2D chemie

Jana Roithová (PřF, Univerzita Karlova) – hmotnostní spektromet­rie Rok 2016 (1 získaný grant):

David Doležel (Biologické centrum Akademie věd) – entomologi­e Pramen: ERC, LN bit šetrnější insekticid­y. Ale než vůbec začneme o těchto možnostech uvažovat, musíme nejprve pochopit, jak to celé funguje – a to je právě cíl našeho projektu,“vysvětluje David Doležel.

České stopy ve Skotsku i Vídni

V seznamu 314 oceněných vědců z rozličných disciplín, kteří celkově získají 605 milionů eur, figuruje ještě jedno české jméno: Tomáš Čižmár. Ten získal doktorát v Brně na Masarykově univerzitě a Akademii věd, ale od roku 2007 působí ve Skotsku. Nyní vede výzkumnou skupinu ve skotském Dundee, kde se zabývá komplexní a biomedicín­skou fotonikou.

Elitní ERC granty bývají vázány na konkrétní řešitele, kteří se během trvání získané unijní podpory mohou i s grantem přestěhova­t jinam. To se stalo i u jednoho z českých držitelů. Jan Kuneš sice v roce 2014 získal týž „consolidat­or“na výzkum magnetismu, ale z Fyzikálníh­o ústavu Akademie věd přešel loni do Rakouska.

Jak v říjnu 2016 informoval deník Der Standard, expert na nové materiály zamířil i s dotací na Technickou univerzitu Vídeň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia